Hoppa till innehåll
Till Skogscentralens sidan minSkog.fi
Till första sidan
Suomeksi

Skogsmaskinsföretagande med kvaliteten som prioritet

Timo Pesonen i Ilomants lärde sig av sin far att det lönar sig att göra skogsarbetet ordentligt från första början. På det sättet får man skogsägarnas förtroende.
Enkät
Fyll i det här fältet.
Gillade du artikeln? Nej, inte alls
Fyll i det här fältet.
Skogsmaskin i vintrig skog.

09.01.2018

Text Päivi Hietala | Bilder Päivi Hietala och Timo Pesonens privata fotoalbum

När man diskuterar med Timo Pesonen blir det tydligt, som med många andra skogsarbetare, att han valde yrket av ren kärlek till det. Det hade funnits också andra yrken att välja. Praktiken i samband med studierna till maskintekniker hade gett honom sommarjobb på John Deeres fabrik i Joensuu.

– Det kändes inte lockande att tillbringa den vackraste årstiden i en fönsterlös fabrikshall, när alternativet var att sitta i en skogsmaskin mitt i naturen, berättar Pesonen om bakgrunden till sitt yrkesval.

Timos pappa, Pertti Pesonen, grundade på 1980-talet Metsäkone Pesonen Oy. Pertti uppmuntrade sin son att skaffa något annat jobb, men måste till sist ge med sig när den unge Pesonen efter att ha fått körkort upprepade gånger ändå dök upp i skogen och meddelade att han vill jobba. Efter studierna började Timo arbeta heltid för sin pappa som maskinförare och blev sedan flera år senare via generationsskifte företagets huvudägare tillsammans med sin bror.

Skogsarbetet lockar fortfarande, även om Pesonen idag främst fokuserar på att administrera företaget och sköta löpande ärenden.

– Vi har kommit till att den här arbetsfördelningen är bra. Jag planerar också drivningsordningen på avverkningsobjekten och flyttningen av skogsmaskinerna. Ofta granskar jag på förhand de skiften som ska avverkas. Det blir billigare att ge sig ut till fots än att skogsmaskinerna står stilla i skogen en halv dag på grund av överraskningar.

Timo Pesonens ettåriga son Aari styr skogsmaskinen i pappas famn.

Intresset för maskinerna går i arv i familjen Pesonen.

 

Kvaliteten viktigare än mängden

Metsäkone Pesonen sysselsätter idag Timo och hans bror samt tre skogsmaskinsförare. Företaget satsar mycket på arbetets kvalitet.

– Nya förare måste läras att göra kvalitativt arbete. Ofta har nya förare bråttom att leverera medan kvaliteten blir lidande. Det första de får lära sig hos oss är att sluta med det, säger Pesonen.

– Skogsägarna kan också själva påverka avverkningens resultat med förröjning. Förröjning förbättrar arbetsresultatet avsevärt och underlättar också skogsmaskinsförarens arbete. Slutresultatet är bättre för alla.

Det är inte gratis att göra kvalitativt arbete. Att lära förarna och också att utföra själva arbetet tar längre tid, men det lönar sig trots det. Förutom entreprenadgivarna litar också skogsägarna på företaget.

– Pappa Pertti lärde mig att man ska göra så bra arbete från början att ingen har något att anmärka på i efterskott.

Pesonen berömmer också maskinförarna för deras initiativrikedom och pålitlighet. Det är tydligt att det råder en bra anda mellan företagets ägare och de anställda.

– I ett litet företag är det viktigt att också de anställda har företagaranda. Det är roligt att se att alla tillsammans strävar efter framgång för företaget.

Timo Pesonen håller i sin lille son Aari.​​​​​​​

Timo Pesonen säger att han har tid också för familjen när företagsverksamheten är i skick.

 

Egen tid resultatet av det hårda arbetet

Företagets framgång har inte uppstått utan hårt arbete, utan det ligger långa arbetsdagar bakom den. För ett drygt år sedan växte familjen Pesonen med en ny medlem när Aari-sonen föddes. Aari har visat att om företagets verksamhet står på bra grund finns det också tid för övrigt liv.

– Jag har kunnat fokusera på Aari i lugn och ro och tillbringa tid med honom. Det lönar inte sig att själv sköta allt, och inte heller att göra sig oersättlig.

En sak grämer ändå Timo Pesonen. Aari har inte hunnit tillbringa tid i skogsmaskinerna. Det här tänker Pesonen ändå åtgärda, eftersom maskinerna intresserar den yngste Pesonen precis på samma sätt som de intresserar hans pappa.

– Nog är det ju bara det bästa som finns att vara ute i skogen och fälla träd, skrattar Timo Pesonen.

Min Skog-tidningens serie Häng med skogsexperten visar hur vardagen ser ut för olika skogsproffs.