Hoppa till innehåll
Till Skogscentralens sidan minSkog.fi
Till första sidan
Suomeksi

Vildmarksguiden försörjer sig på naturen

Det finns många sätt att leva på naturen och skogen. Saana Lappalainen lämnade kontorsarbetet och utbildade sig till vildmarksguide. Nu ordnar hon utfärder och aktiviteter i norr under vintersäsongerna. På somrarna kopplar hon av.
Enkät
Fyll i det här fältet.
Gillade du artikeln? Nej, inte alls
Fyll i det här fältet.
Vildmarksguiden Saana Lappalainen sitter med rinkan på ryggen på en hög klippa i Koli. Till höger öppnar sig ett skogslandskap.

Saana Lappalainen utbildade sig till vildmarksguide och arbetar numera utomhus. Foto: Iina Kari

28.01.2020

Text: Maria Mäki-Hakola, bild: Saana Lappalainen och Iina Kari

Trots att allt fler av oss bor i städerna är naturbranschen fortsättningsvis ett populärt yrkesval. Utbildningen till natur- och vildmarksguide är ett alternativ om man vill ha naturen som yrke. Det finns flera läroinrättningar i landet som erbjuder yrkesexamen i den här branschen.

Saana Lappalainen har vandrat i skogen sedan barnsben, men idén att bli vildmarksguide fick hon först långt senare.

- En gång i tiden arbetade jag på ett försäkringsbolag i ungefär sex år, och då brukade jag alltid lite vemodigt titta ut genom fönstret. Jag tänkte på hur roligt det skulle vara att få arbeta utomhus och säsongsbetonat, säger Lappalainen.

Idén fick mogna i några år, medan Lappalainen reste omkring i världen. När hon kom tillbaka till Finland hösten 2017 kom hon in på utbildningen för natur- och vildmarksguider på Ahlman-institutet i Tammerfors och planerna på att åka tillbaka till Nya Zeeland fick hon lägga åt sidan, åtminstone tills vidare.

Utbildningen till vildmarksguide gjorde Lappalainen som en fristående examen, vilket innebar att hon huvudsakligen studerade på egen hand. Studierna förde henne bland annat på en lång skidfärd, på fotvandring och på fisketur. Dessutom ordnade studenterna program för riktiga  kundgrupper.

- Det bästa med studierna var självstudierna och att vara ute i naturen. Jag lärde mig mycket om naturen, om att arrangera och leda utfärder, och så lärde jag mig något om mig själv som naturmänniska. Dessutom fick jag träffa likasinnade, säger Lappalainen.
 

Närbild på vildmarksguiden Saana Lappalainens ansikte utomhus på vintern.

Det som Saana Lappalainen gillar bäst med sitt arbete är att få vara ute, jobba säsongsvis och att kunna ge kunderna upplevelser.
 

Norrsken, hundar och renar

Genast efter examen fick Lappalainen jobb i finska Lappland, på samma ställe där hon gjort sin praktik föregående vinter. Till arbetet hör bland annat att ordna olika vintriga aktiviteter och leda utfärder. De vanligaste varianterna är skidturer och vandringar med snöskor, snöskotersafari och norrskensutflykter. De flesta kunderna är utländska och de kommer för att uppleva lugnet, tystnaden och norrskenet, huskyhundarna, renarna och den finländska vinternaturen.

Hösten 2019 flyttade Lappalainen till Nordnorge, där hon nu bor tillsammans med sin pojkvän, som också är vildguide. I Norge arbetar Lappalainen som norrskensguide och fotograf på norrskensutfärder.

Det bästa med arbetet är enligt Lappalainen att få vara ute, arbeta enligt säsongerna och att kunna ge kunderna upplevelser eller åtminstone få bevittna viktiga ögonblick och upplevelser. Hon har bevittnat frierier både i en kåta och under norrskenet.

- De mest minnesvärda stunderna har varit kvällar med väldigt kraftigt norrsken. Då stannar man upp och bara njuter av ögonblicket, ligger på renskinnsfällen och låter sig förundras av naturens skönhet.

Utmaningar i arbetet är till exempel de växlande väderförhållandena och kundernas varierande förväntningar och föreställningar om utfärder och upplevelser.

- Det svåraste är att hålla kunderna nöjda också dagar när vädret är dåligt. Till exempel om någon har kommit enkom för att se norrsken och så är hela himlen täckt av moln. Eller när du kör snöskotersafari i ymnigt snöfall och hård blåst och sikten är noll, säger Lappalainen.

Arbetets natur innebär mycket ansvar. Tidtabeller ska hållas, man måste försäkra sig om att kunderna är varmt klädda och man ska gå igenom säkerhetsfrågorna noggrant före varje utfärd. Samtidigt ger arbetet mycket frihet, och man kan själv påverka arbetets innehåll.

- Jag har lätt för att bjuda på mig själv i arbetet och klarar av att vara mig själv, säger Lappalainen.
 

Arbetar med känsla och lever i stunden

Saana Lappalainen arbetar huvudsakligen på vintrarna och lever ett friare liv på somrarna. Efter att ha arbetat och sparat pengar under vintersäsongen kan hon bo i tält, i en paketbil och i sommarstugor på sommaren.

- Jag såg ingen idé med att betala någon fast utgift för boende på sommaren eftersom jag visste att jag kommer att röra på mig så mycket. Min bostad i Tammerfors har jag haft uthyrd i flera år på grund av min livsstil, berättar Lappalainen om förra sommaren.
 

En grupp skidåkare på isen i Lappland.

Under vintersäsongen arbetar man bland annat med skid-, snösko- och norrskensutfärder.
 

Till kontorsarbetet tror hon inte att hon någonsin kommer att återvända. Hon vill arbeta ute och skapa upplevelser för kunderna också i framtiden.

- Jag känner att det bara finns så mycket häftigare saker att se och göra utanför bildskärmen.

Lappalainen planerar att samla erfarenhet av olika guideuppgifter, få nya perspektiv på sitt arbete och lära sig mer. Om hon också i framtiden kommer att arbeta med norrskensturism eller med något annat vet hon inte ännu.

- Jag lever väldigt mycket på känsla och ett ögonblick i sänder. Just nu känns det här levnadssättet bra, men sen när jag kommer på att jag vill göra något annat så gör jag det, säger Lappalainen med ett skratt.
 

Den finska skogen är trygg och ren

För Lappalainen är skogen en plats där hon kan varva ner och vara sig själv, komma bort från alla människor. För varje år och ju mer hon har sett av världen har hon kommit att uppskatta skogen allt mer. Hon värdesätter tryggheten och renheten i den finländska skogen.

- Den finländska skogsnaturen är trygg. Vi har inga riktigt farliga djur eller insekter. Det finns mycket vattendrag i skogarna, så det är lätt att vandra. Naturen är ren och luften är underbart frisk, säger Lappalainen.
 

Grönt norrspen på himlen.Ofta söker kunderna exotiska upplevelser som norrsken och den nordliga vinternaturen.

 

Kommentarer

Ingen har ännu kommenterat artikeln.

Kommentera

Skicka din kommentar med formuläret nedan. Alla fält måste fyllas i.

Fyll i det här fältet.