Hoppa till innehåll
Till Skogscentralens sidan minSkog.fi
Till första sidan
Suomeksi

Nyheter

Jukka Harju i sin skog, i bakgrunden döda granar.

23.07.2024

Satellitbilderna avslöjar en begynnande skogsskada

Av noggranna satellitbilder är det möjligt att urskilja döda träd och grupper av träd. Detta är ofta ett tecken på en begynnande skogsskada. I Finlands skogscentrals projekt för skadeobservation testar man att lokalisera eventuella skogsskador med satellitbilder. I fortsättningen förmedlas informationen om skadorna snabbt till skogsägarna så att de blir medvetna om saken och kan förhindra att skadorna sprids.

Läs mer
Jussi Vesala tittar på lärken i hans plantbestånd.

09.07.2024

Lärk i stället för den skadekänsliga granen – skogsägaren förbereder sig på klimatförändringen

Skogsägaren Jussi Vesala planterar helst inte längre granar som är känsliga för torka och olika skador. Allt fler skogsägare är intresserade av att prova på att odla främmande trädslag som ek, lärk eller klibbal.

Läs mer
Helikoptern sprider ut askgödselmedel i skogen.

25.06.2024

Så lyckas du med skogsgödslingen – 5 tips

Skogsgödsling är ett snabbt sätt att öka trädbeståndets tillväxt och kolbindning samt att förbättra skogsbrukets lönsamhet. Hurdana skogar lönar det sig att gödsla? Och hur åtgärdas näringsobalans som stör trädbeståndets tillväxt? Expert på skogsvård, Tatu Viitasaari från Skogscentralen ger tips för hur man ska planera gödslingen.

Läs mer
En man röjer plantbeståndet med en röjsåg på sommaren.

11.06.2024

Hur ska plantbeståndet vårdas? – 10 frågor

Plantskogsvård är en av de viktigaste skogsvårdsåtgärderna. Vad ska man göra i plantbeståndet och när? Hur mycket kostar arbetet? Projektchef Juha Tuononen vid Skogscentralen svarar på vanliga frågor om plantskogsvård.

Läs mer
Inna Salminen står vid ett avverkat område. I bakgrunden syns två personer som planterar träd.

28.05.2024

Precisionsskogsbruk beaktar skogens särdrag

Inom precisionsskogsbruk utnyttjas olika skogsvårdsalternativ med beaktande av ekologiska och ekonomiska mål. Precisionsskogsbruket lämpar sig bra till exempel för beståndsfigurer på flera hektar, som har skötts som ekonomiskogar.

Läs mer
Anne-Mari Tarkkio går i granskog.

14.05.2024

Amskidabamski vårdar sina skogar för kommande generationer

Anne-Mari Tarkkio är känd i sociala medier under namnet Amskidabamski, det vill säga Amski. Hon är en ung hemmansägare som har blivit populär genom att publicera innehåll om sitt hemman i sociala medier. När Amski köpte sin gård 2018 medförde generationsväxlingen inte bara mark utan också skogar.

Läs mer
En kvinna i mygghatt samlar granskott i en korg.

30.04.2024

Granskotten är försommarens delikatess – 3 tips för plockarna

I slutet av våren ljusnar de mörka granskogarna upp en stund då skotten dyker upp i grenarnas spetsar. Granskotten är skogsgranens unga och mjuka årsskott och har blivit mycket populära tack vare de vitaminer och antioxidanter som de innehåller. Skotten kan användas för matlagning och som medicin och de är lätta att lagra genom att frysa ner dem hemma.

Läs mer
Händer som placerar en björkplanta i ett planteringsrör.

16.04.2024

Nytt plantbestånd – planera, förutse och följ tillväxten

Även denna vår planteras miljontals trädplantor på avverkade ytor. I hur god tid ska plantor och frön beställas och när är den bästa tidpunkten att så eller plantera? Projektexpert Henna Höglund vid Skogscentralen ger tips för skogsförnyelse.

Läs mer
En flygekorre på stammen av en asp

02.04.2024

Finns det flygekorrar i din skog? – fem saker att tänka på

Nu är det en bra tidpunkt att leta tecken på flygekorrar i skogarna. Gulaktig spillning syns bra på snö kring trädbasen. Finns det andra sätt att ta reda på om det bor flygekorrar i den egna skogen? Kan man avverka eller utföra skogsvårdsarbeten i en skog där det finns flygekorrar?

Läs mer
En person håller i en surfplatta där förstasidan av tjänsten MinSkog.fi är öppen. Hen pekar med fingret på förstasidan.

19.03.2024

MinSkog.fi förnyades – tre användartips

Skogscentralens e-tjänst MinSkog.fi förnyas under våren. Den första versionen av den nya tjänsten har varit öppen för såväl skogsägare som fackmän i skogsbranschen sedan början av mars. Läs tipsen om hur du får ut det mesta av tjänsten.

Läs mer
Plantskog på vintern.

05.03.2024

Stöden för skogsbruket har förnyats – 15 frågor om stöd och ansökan

Stöden för skogsbruket har ändrats. Skogsägare kan ansöka om de nya stöden för skogsbruket (Metka) hos Finlands skogscentral. Vad allt bör man känna till om stöden? Skogscentralens experter svarar på frågor om ansökningsförfarandet och stödvillkoren.

Läs mer
En skogsväg är i en gott skick.

20.02.2024

Skicket på enskilda vägar är värt att satsa på

Över 4 000 långtradarlass kör året runt ut virke längs enskilda vägar till träförädlingsfabrikerna. På enskilda vägar rör sig varje år också en betydande mängd arbets- och fritidstrafik. I vilket skick är de enskilda vägarna? Svar på den här frågan fås av yrkeschaufförer, dem som underhåller vägar och härefter också från Skogscentralens omfattande kartläggning av skicket på enskilda vägar.

Läs mer
Blogg

Vi frågar

Lönar det sig att gödsla skogen?
Ja Nej

Resultatet på förra månadens fråga

Tänker du söka stöd för vård av plantbestånd och unskog i år?

Ja (80%)
Nej (20%)

Röster sammanlagt 5 st

Skogscentralen på Facebook

Se mer på Facebook

Skogscentralen på X

Se mer på Twitter