Hoppa till innehåll
Till Skogscentralens sidan minSkog.fi
Till första sidan
Suomeksi

Nyheter

Kom ihåg de här tipsen när du skaffar och lagrar ved

21.03.2023

Kom ihåg de här tipsen när du skaffar och lagrar ved

Om du själv gör klabbar av långved eller behöver köpa färdig ved är det bra att vara ute i god tid på våren. Kom även ihåg tipsen för att torka och lagra ved.

Läs mer
Fem lätta och förmånliga naturgärningar

07.03.2023

Fem lätta och förmånliga naturgärningar

Största delen av vår skog är ekonomiskog, så även till synes små naturgärningar vid sidan om virkesproduktionen har stor betydelse. De ekologiskt sett bästa lösningarna är oftast de optimala också ekonomiskt och tekniskt. Strukturdrag som är viktiga för den biologiska mångfalden går att upprätthålla och stärka gratis eller med ganska små kostnader.

Läs mer
Jarmo och Tuulikki Sirola fotograferade snett uppifrån när de går i sin julgransodling på vintern.

21.02.2023

Specialskogsbruk kan ge ökad lönsamhet

Skogsbruksföretagarna Jarmo och Tuulikki Sirola i Sastamala har gjort förädlingen och marknadsföringen av produkter från den egna skogen till en lönsam affärsverksamhet som omsätter mera pengar än deras vanliga skogsbruk. Men de understryker att specialskogsbruk kräver att man verkligen är intresserad och satsar ordentligt.

Läs mer
Två barn går på en träbelagd spång i en skog.

07.02.2023

Får man fälla träd på stugtomten, och när behöver man tillstånd? – Fem frågor om planläggning

Skogsägare gör klokt i att ta reda på om deras skog finns i ett planlagt område. Planläggningen kan begränsa användningen av skogen, och ibland måste man ansöka om tillstånd för miljöåtgärder för att få avverka. Näringschefen Mika Salmi vid Finlands skogscentral svarar på fem vanliga frågor om planläggning.

Läs mer
En kvinna sitter och tittar på en datorskärm med skatteförvaltningens tjänst öppen på skärmen.

24.01.2023

Sju tips för skogsskattedeklarationen

Känns det svårt att fylla i skogsskattedeklarationen? Ska utgifterna för skogsbruket deklareras varje år, och hur vet man om det är möjligt att få skogsavdrag? Experten på skogsfastighetsstruktur Esa Lappalainen vid Finlands skogscentral har samlats tips för ifyllandet av skogsskattedeklarationen.

Läs mer
Hanna Parviainen står med armarna i kors intill ett träd ute på gården och tittar in i kameran. Det är ett tunt snötäcke på marken.

10.01.2023

Hanna Parviainen fann sitt kall i skogsbranschen

I skogsbranschen finns det gott om mångsidiga jobb, även när den genomgår förändringar. Skogsdatachefen Hanna Parviainen på Skogscentralen blev intresserad av branschen redan när hon gick i gymnasiet, och på den vägen är hon. Det bästa i jobbet är människorna, problemlösning och att lära sig nytt.

Läs mer
Juldukning. På bordet står tallrikar, bestick, vinglas, två värmeljus, prydnadsbollar och prydnadskottar. I förgrunden står en björkvas med barrträdskvistar.

07.12.2022

Hitta julklappsmaterial i din skog

Vill du ge grannarna eller släktingarna julklappar ur din egen skog? En björkvas, tändkottar eller en bastukvast av enris ger riktig julstämning. Om du vill samla material i någon annans skog än din egen måste du komma ihåg vad som hör till allemansrätten. Utan markägarens tillstånd får man bara plocka kottar och ris som har fallit på marken.

Läs mer
Fem tips för bra underhåll av enskilda vägar

15.11.2022

Fem tips för bra underhåll av enskilda vägar

Enskilda vägar kräver regelbundet underhåll för att trafiken ska löpa smidigt på dem. Det är väglagets stämma, om ett sådant har bildats, som fattar beslut om underhållsarbeten. Det är viktigt att underhållsarbetena utförs i rätt tid. Exempelvis lönar det sig inte att sladda eller salta en torr vägyta. Skogscentralens ledande expert på skogsvägar Mika Nousiainen ger fem tips för bra underhåll av enskilda vägar.

Läs mer
Esa-Pekka Penttilä står vid stora genomskinliga tygsäckar med ved.

01.11.2022

Nu råder det brist på torr ved

En vedföretagare i Kangasala gjorde cirka 800 kubikmeter ved inför säsongen. Han hann inte ens föra in all ved i lagret då det fanns så många köpare. Genom vedeldning kan man minska elförbrukningen under den tuffaste vinterperioden.

Läs mer
Vesa-Matti Virtanen mäter älgskadade plantor med hjälp av en mätstav.

18.10.2022

Ersättning för älgskador? – en värdering av skadorna ger svar

När man värderar hjortdjursskador kontrollerar man hur allvarliga tillväxt- och kvalitetsförluster djuren orsakat i plantskogen. Utifrån det räknas ersättningen till skogsägaren ut. Ersättningsbeloppen har minskat flera år i följd.

Läs mer
En person sittar på en karta i sin telefon i skogen.

04.10.2022

Hitta nya svampställen med hjälp av geodata

Många har ett eget svampställe som man gärna vill hålla för sig själv. Ibland är det äldre generationer som tipsar om bra svampställen, ibland stöter man på en ny skörderik plats under en skogsutflykt. Ett sätt att hitta svampställen är att utnyttja öppna data och geodata.

Läs mer
Två personer går i skogen.

20.09.2022

Dödsbon gör klokt i att ordna upp ägandet

Dödsbo kan vara ett besvärligt sätt att äga skog när det kommer till beslutsfattande och beskattning. Om dödsboet förblir odelat en lång tid är det lätt hänt att det blir oförmöget att fatta beslut. Nästan alla beslut kräver nämligen att delägarna är enhälliga. Skogscentralens expert Antti Pajula säger att det finns flera sätt att arrangera ägandet.

Läs mer
Blogg

Vi frågar

Finns det mycket död ved i din skog?
Ja Nej

Resultatet på förra månadens fråga

Anser du att skogarna används på ett hållbart sätt i Finland?

Ja (100%)
Nej (%)

Röster sammanlagt 5 st

Skogscentralen på Facebook

Se mer på Facebook

Skogscentralen på Twitter

Se mer på Twitter