Hoppa till innehåll
Till Skogscentralens sidan minSkog.fi
Till första sidan
Suomeksi

Nyheter

En skogsväg är i en gott skick.

20.02.2024

Skicket på enskilda vägar är värt att satsa på

Över 4 000 långtradarlass kör året runt ut virke längs enskilda vägar till träförädlingsfabrikerna. På enskilda vägar rör sig varje år också en betydande mängd arbets- och fritidstrafik. I vilket skick är de enskilda vägarna? Svar på den här frågan fås av yrkeschaufförer, dem som underhåller vägar och härefter också från Skogscentralens omfattande kartläggning av skicket på enskilda vägar.

Läs mer
En man sköter plantskog med en röjsag.

06.02.2024

Utför skogsarbetena i rättan tid – så här kan du påverka skogsbrukets lönsamhet

Vad skulle det löna sig att göra i den egna skogen för att få ut så stor ekonomisk avkastning som möjligt? Tre sakkunniga i skogsbranschen ger sina synpunkter på hur man kan förbättra lönsamheten i skogsbruket.

Läs mer
Alpo Särkelä lyfter en trädstam upp på högen.

23.01.2024

Leveransförsäljning ger inkomster och stimulans

En skogsägare som bedriver leveransförsäljning får som bäst regelbundna inkomster av virkesförsäljningen. Men det kräver hårt arbete, säger Alpo Särkelä från Uleåborg. Särkelä utför leveransavverkningar. Det gäller att kunna hantera motorsåg och röjsåg, vara insatta i säkra arbetsmetoder och investera i utrustning för att skogsvården ska bli en lönsam hobby.

Läs mer
En man och ett barn tittar på en tallplanta på vintern. Barnet håller upp ena armen.

09.01.2024

Har du ärvt skog? – kom ihåg dessa fem tips

Varje år får tusentals finländare skog i arv. Är du en av dem? Till en början ska den ärvda skogens värde och ägoförhållandena fastställas. Det är ofta bäst att upplösa dödsboet. Sanna Peltola, expert på skogsfastighetsstruktur vid Finlands skogscentral, ger tips till dem som ärver skog.

Läs mer
Låt julbordet smaka skog

05.12.2023

Låt julbordet smaka skog

Brukar det finnas trattkantarellsås, älgstek eller blåbärsglögg på ditt julbord? Mycket av skogens råvaror kan utnyttjas i vår traditionella julmat. Med god planering och en avslappnad inställning kan man skapa ett gott, förmånligt och klimatvänligt julbord med mångsidiga råvaror från skogen.

Läs mer
Myren Tervonsuo i Pudasjärvi på hösten. Det har samlats vatten på myren.

14.11.2023

Vattnet återvände till myren – så här lyckades restaureringen

Heikki Mosorin från Pudasjärvi är nöjd med restaureringen av en myr på sina marker. Avrinnande vatten har styrts till den uttorkade myren och inga näringsämnen rinner längre ut i den naturliga bäcken. Nu ser Mosorin fram emot hjortron och ripflockar på myren.

Läs mer
Jere och Jorma Hirsimäki står framför en skogsmaskin, vända mot kameran.

31.10.2023

Ägarbyten är aktuella också i skogsbranschens företag

Generationsskifte är ofta orsaken till att företag byter ägare. Oberoende om man säljer till en utomstående eller genomför generationsskifte mellan nära släktingar är det viktigt att förbereda sig noggrant. I skogsmaskinsföretaget JP Metsäkoneurakointi Oy i Södra Österbotten förberedde man ägarbytet i flera år. 2021 gick företaget från far till son.

Läs mer
Antti Ruuskanen och Tero Pitkämäki står i skogen.

19.10.2023

Före detta medtävlare driver numera virke tillsammans

Efter karriären som spjutkastare grundade Antti Ruuskanen och Tero Pitkämäki ett gemensamt skogsserviceföretag. I år börjar de första askgödslingarna på torvmarker. Företagarna anser det lönsamt att ta tillvara virkesförråden i torvmarksskogar.

Läs mer
Jussi Vatanen sitter på huk intill en källa i skogen.

12.10.2023

Jussi Vatanen har vuxit sig till skogsägare

Skådespelaren Jussi Vatanen odlar maltkorn och brukar skog på sin hemgård i Sukeva, Sonkajärvi. Vatanen äger torvmarksskog och överväger alternativen med att rensa dikena eller gödsla skogen med aska. Skogsdebatten hoppas han ska bli mer sansad.

Läs mer
En mossbelupen, kvistig låga i skogen.

03.10.2023

Död ved kryllar av liv

En fjärdedel av arterna som lever i de finländska skogarna är beroende av död ved. Därför är mängden torrakor och lågor viktig för hela ekosystemet och för arternas fortlevnad.

Läs mer
En man står med ryggen till och betraktar en skog som skulle behöva gallras.

19.09.2023

Varför är det en bra idé för skogsägare att ta tillvara energived? 7 frågor

Efterfrågan på energived har ökat rejält. Men i vilka skogar får man energived och hur mycket används i energisektorn? Kyösti Turkia är expert på bioenergi och bioekonomi vid Finalnds skogscentral. Nu svarar han på sju vanliga frågor om energived.

Läs mer
Goda val i plantskogen bär långt

05.09.2023

Goda val i plantskogen bär långt

Vårda plantskogen omsorgsfullt och i rätt tid. De val vi gör i skogsförnyelsen och plantskogsvården påverkar hur skogen ser ut i framtiden. Urpo Tolonen och Esa Lappi har arbetat länge i skogen. De vet hur man på ett lätt sätt kan främja den biologiska mångfalden redan i plantskogsvården.

Läs mer
Blogg

Vi frågar

Är skogsvägen till ditt skogsskifte fortfarande i gott skick?
Ja Nej

Resultatet på förra månadens fråga

Planerar du att genomföra ett generationsskifte på din fastighet?

Ja (%)
Nej (%)

Röster sammanlagt 0 st

Skogscentralen på Facebook

Se mer på Facebook

Skogscentralen på X

Se mer på Twitter