Hoppa till innehåll
Till Skogscentralens sidan minSkog.fi
Till första sidan
Suomeksi

Ägande

En person håller i en surfplatta där förstasidan av tjänsten MinSkog.fi är öppen. Hen pekar med fingret på förstasidan.

19.03.2024

MinSkog.fi förnyades – tre användartips

Skogscentralens e-tjänst MinSkog.fi förnyas under våren. Den första versionen av den nya tjänsten har varit öppen för såväl skogsägare som fackmän i skogsbranschen sedan början av mars. Läs tipsen om hur du får ut det mesta av tjänsten.

Läs mer
En man och ett barn tittar på en tallplanta på vintern. Barnet håller upp ena armen.

09.01.2024

Har du ärvt skog? – kom ihåg dessa fem tips

Varje år får tusentals finländare skog i arv. Är du en av dem? Till en början ska den ärvda skogens värde och ägoförhållandena fastställas. Det är ofta bäst att upplösa dödsboet. Sanna Peltola, expert på skogsfastighetsstruktur vid Finlands skogscentral, ger tips till dem som ärver skog.

Läs mer
Jere och Jorma Hirsimäki står framför en skogsmaskin, vända mot kameran.

31.10.2023

Ägarbyten är aktuella också i skogsbranschens företag

Generationsskifte är ofta orsaken till att företag byter ägare. Oberoende om man säljer till en utomstående eller genomför generationsskifte mellan nära släktingar är det viktigt att förbereda sig noggrant. I skogsmaskinsföretaget JP Metsäkoneurakointi Oy i Södra Österbotten förberedde man ägarbytet i flera år. 2021 gick företaget från far till son.

Läs mer
Tapani Isotalo står bland björkarna i skogen på vintern. Längre bort syns snöiga granar.

04.04.2023

”Skogen och gården är vårt sätt att leva”

Tapani Isotalo i Valkeakoski är en genomsnittlig finländsk skogsägare. Han äger ett skogsskifte på ungefär 30 hektar på gångavstånd från den egna gården. Största delen av skogen har han köpt, och en liten del har han ärvt.

Läs mer
Jarmo och Tuulikki Sirola fotograferade snett uppifrån när de går i sin julgransodling på vintern.

21.02.2023

Specialskogsbruk kan ge ökad lönsamhet

Skogsbruksföretagarna Jarmo och Tuulikki Sirola i Sastamala har gjort förädlingen och marknadsföringen av produkter från den egna skogen till en lönsam affärsverksamhet som omsätter mera pengar än deras vanliga skogsbruk. Men de understryker att specialskogsbruk kräver att man verkligen är intresserad och satsar ordentligt.

Läs mer
Två barn går på en träbelagd spång i en skog.

07.02.2023

Får man fälla träd på stugtomten, och när behöver man tillstånd? – Fem frågor om planläggning

Skogsägare gör klokt i att ta reda på om deras skog finns i ett planlagt område. Planläggningen kan begränsa användningen av skogen, och ibland måste man ansöka om tillstånd för miljöåtgärder för att få avverka. Näringschefen Mika Salmi vid Finlands skogscentral svarar på fem vanliga frågor om planläggning.

Läs mer
En kvinna sitter och tittar på en datorskärm med skatteförvaltningens tjänst öppen på skärmen.

24.01.2023

Sju tips för skogsskattedeklarationen

Känns det svårt att fylla i skogsskattedeklarationen? Ska utgifterna för skogsbruket deklareras varje år, och hur vet man om det är möjligt att få skogsavdrag? Experten på skogsfastighetsstruktur Esa Lappalainen vid Finlands skogscentral har samlats tips för ifyllandet av skogsskattedeklarationen.

Läs mer
Vesa-Matti Virtanen mäter älgskadade plantor med hjälp av en mätstav.

18.10.2022

Ersättning för älgskador? – en värdering av skadorna ger svar

När man värderar hjortdjursskador kontrollerar man hur allvarliga tillväxt- och kvalitetsförluster djuren orsakat i plantskogen. Utifrån det räknas ersättningen till skogsägaren ut. Ersättningsbeloppen har minskat flera år i följd.

Läs mer
Två personer går i skogen.

20.09.2022

Dödsbon gör klokt i att ordna upp ägandet

Dödsbo kan vara ett besvärligt sätt att äga skog när det kommer till beslutsfattande och beskattning. Om dödsboet förblir odelat en lång tid är det lätt hänt att det blir oförmöget att fatta beslut. Nästan alla beslut kräver nämligen att delägarna är enhälliga. Skogscentralens expert Antti Pajula säger att det finns flera sätt att arrangera ägandet.

Läs mer
två män bredvid en vedhög

28.06.2022

Den samfällda skogen blickar framåt

Den tioåriga samfällda skogen i Kauhava, Kauhavan yhteismetsä, har kontinuerligt utvecklat sin verksamhet. Man har aktivt gett nya skogsägare möjlighet att komma med och tagit fram nya verksamhetsidéer. När det gäller olika sätt att samla ekologiska produkter kan den samfällda skogen betraktas som en föregångare i hela landet.

Läs mer
En blommande sälg fotograferad mot en blå himmel.

03.05.2022

Fem tips för vårrundan i din skog

Så här efter snösmältningen är det bra att styra stegen till sin skog och iaktta hur skogen förbereder sig för en ny växtperiod. Nu är det behändigt att kolla hur plantbestånden mår och att planera kommande skogsvårdsarbeten. Före lövsprickningen är det också lätt att fundera ut var det är lämpligt att spara viltbuskage och grupper av naturvårdsträd.

Läs mer
Anni Pylvänäinen sitter på en trädstam i en vintrig skog.

08.03.2022

Vi arbetar med skog, natur och skogsägare

Vi som jobbar på Skogscentralen producerar information om skog och natur, granskar utförda arbeten i skogen, beviljar stöd och ger skogsägare råd i skogsvård, naturhänsyn och skydd av skog. Och mycket mer. Här berättar tre medarbetare om sitt arbete och vad som driver dem.

Läs mer
Blogg

Vi frågar

Har rottickan orsakat skador i din skog?
Ja Nej

Resultatet på förra månadens fråga

Har du bekantat dig med Skogscentralens förnyade e-tjänst Minskog.fi?

Ja (100%)
Nej (%)

Röster sammanlagt 1 st

Skogscentralen på Facebook

Se mer på Facebook

Skogscentralen på X

Se mer på Twitter