Ägande

24.01.2023
Sju tips för skogsskattedeklarationen
Känns det svårt att fylla i skogsskattedeklarationen? Ska utgifterna för skogsbruket deklareras varje år, och hur vet man om det är möjligt att få skogsavdrag? Experten på skogsfastighetsstruktur Esa Lappalainen vid Finlands skogscentral har samlats tips för ifyllandet av skogsskattedeklarationen.
Läs mer
18.10.2022
Ersättning för älgskador? – en värdering av skadorna ger svar
När man värderar hjortdjursskador kontrollerar man hur allvarliga tillväxt- och kvalitetsförluster djuren orsakat i plantskogen. Utifrån det räknas ersättningen till skogsägaren ut. Ersättningsbeloppen har minskat flera år i följd.
Läs mer
20.09.2022
Dödsbon gör klokt i att ordna upp ägandet
Dödsbo kan vara ett besvärligt sätt att äga skog när det kommer till beslutsfattande och beskattning. Om dödsboet förblir odelat en lång tid är det lätt hänt att det blir oförmöget att fatta beslut. Nästan alla beslut kräver nämligen att delägarna är enhälliga. Skogscentralens expert Antti Pajula säger att det finns flera sätt att arrangera ägandet.
Läs mer
28.06.2022
Den samfällda skogen blickar framåt
Den tioåriga samfällda skogen i Kauhava, Kauhavan yhteismetsä, har kontinuerligt utvecklat sin verksamhet. Man har aktivt gett nya skogsägare möjlighet att komma med och tagit fram nya verksamhetsidéer. När det gäller olika sätt att samla ekologiska produkter kan den samfällda skogen betraktas som en föregångare i hela landet.
Läs mer
03.05.2022
Fem tips för vårrundan i din skog
Så här efter snösmältningen är det bra att styra stegen till sin skog och iaktta hur skogen förbereder sig för en ny växtperiod. Nu är det behändigt att kolla hur plantbestånden mår och att planera kommande skogsvårdsarbeten. Före lövsprickningen är det också lätt att fundera ut var det är lämpligt att spara viltbuskage och grupper av naturvårdsträd.
Läs mer
08.03.2022
Vi arbetar med skog, natur och skogsägare
Vi som jobbar på Skogscentralen producerar information om skog och natur, granskar utförda arbeten i skogen, beviljar stöd och ger skogsägare råd i skogsvård, naturhänsyn och skydd av skog. Och mycket mer. Här berättar tre medarbetare om sitt arbete och vad som driver dem.
Läs mer
11.01.2022
Stängsel skyddar tallplantorna från älgskador
Flockar av älgar pulsande fram i högsnön är en alltför bekant syn i gränstrakterna mellan Kuusamo och Salla. Här har älgen gjort stor skada i tallplantskogarna. Skogsmaskinsföretagaren Janne Kurtti har satt upp ett stängsel för att skydda en del av sin plantskog.
Läs mer
16.11.2021
Skogsägare, känner du till dina rättigheter och skyldigheter?
Till skogsägarens viktigaste rättigheter hör att själv få bestämma hur skogen ska användas. Lagstiftningen ställer vissa gränser för användningen av skogen, men ger också friheter och möjligheter.
Läs mer
07.09.2021
Skogsägare – känn igen åtminstone följande skadeinsekter
Granbarkborrar samt olika märgborrar och tallsteklar är de mest betydande skadeinsekterna i skogarna. Förändringar i klimatförhållandena, vind- och snöskador samt att bestånd växer på olämpliga ståndplatser ökar risken för insektsskador i skogarna. Skogsägaren kan förebygga insektsskador genom att hålla skogarna friska, vidta skogsvårdsåtgärder i rätt tid och välja de trädslag som bäst lämpar sig för respektive ståndort.
Läs mer
10.08.2021
Tiden var inne för generationsskifte på skogsfastigheten
Bröderna Reijo och Raimo Peräkangas överlåter skogen åt Reijos pojkar via generationsskifte. Både de som överlåter skogen och de som tar över den säger att tiden nu var inne för att ägandet skulle övergå till nästa generation. Generationsskiftet verkställdes genom en kombination av gåva och försäljning.
Läs mer
18.05.2021
Hela skogsnaturen gynnas av att rovfåglarnas boträd sparas
Rovfågelstammarna har minskat flera år i följd. Naturvårdsexperten Jukka Ruutiainen på Finlands skogscentral berättar hur man kan hitta rovfåglarnas bon och vad en skogsägare kan göra för fåglarnas levnadsförhållanden.
Läs mer
23.02.2021
Tillväxt och kolbindning genom beskogning
Den nya lagen om beskogningsstöd trädde i kraft i början av året. Vad borde skogsägare veta om beskogning och hurdant stöd kan man få för det? Projektchefen Mira Isoniemi vid Finlands skogscentral svarar på frågor.
Läs merBlogg
Vi frågar
Resultatet på förra månadens fråga
Är du intresserad av att skaffa dig mera skog?
Röster sammanlagt 2 st