Hoppa till innehåll
Till Skogscentralens sidan minSkog.fi
Till första sidan
Suomeksi

Rekreation

Låt julbordet smaka skog

05.12.2023

Låt julbordet smaka skog

Brukar det finnas trattkantarellsås, älgstek eller blåbärsglögg på ditt julbord? Mycket av skogens råvaror kan utnyttjas i vår traditionella julmat. Med god planering och en avslappnad inställning kan man skapa ett gott, förmånligt och klimatvänligt julbord med mångsidiga råvaror från skogen.

Läs mer
Timo-Heikki Varis hukar sig mot ett kullfallet träd och riktar kameran mot en stor ticka på en högre kullvallen trädstam.

08.08.2023

Naturen bjuder på mycket att fotografera

Timo-Heikki Varis i Viitasaari har fotograferat i naturen sedan han var ung. Hans mångsidiga hemmamiljö öppnade hans ögon för naturen. Arbetet som journalist på landsortstidningar och lokaltidningar krävde dessutom att han fotograferade själv, så kameran har varit ett viktigt arbetsredskap för honom. Nu är han pensionerad, men fortsätter att fotografera och blogga om naturen.

Läs mer
Producenten Leena Löf står och håller upp vilda örter inför en grupp åhörare. Bakom henne syns björkar och en sjöglimt.

25.07.2023

Känner du de här fyra vildörterna?

Många vilda örter smakar bäst på försommaren innan de blommar, men än är det inte för sent att ge sig ut och plocka. Säsongen varierar från tidig vår till sensommaren eller hösten beroende på ört, vilken del av örten man är ute efter och vad man tänker göra med den.

Läs mer
Kom ihåg de här tipsen när du skaffar och lagrar ved

21.03.2023

Kom ihåg de här tipsen när du skaffar och lagrar ved

Om du själv gör klabbar av långved eller behöver köpa färdig ved är det bra att vara ute i god tid på våren. Kom även ihåg tipsen för att torka och lagra ved.

Läs mer
Juldukning. På bordet står tallrikar, bestick, vinglas, två värmeljus, prydnadsbollar och prydnadskottar. I förgrunden står en björkvas med barrträdskvistar.

07.12.2022

Hitta julklappsmaterial i din skog

Vill du ge grannarna eller släktingarna julklappar ur din egen skog? En björkvas, tändkottar eller en bastukvast av enris ger riktig julstämning. Om du vill samla material i någon annans skog än din egen måste du komma ihåg vad som hör till allemansrätten. Utan markägarens tillstånd får man bara plocka kottar och ris som har fallit på marken.

Läs mer
En person sittar på en karta i sin telefon i skogen.

04.10.2022

Hitta nya svampställen med hjälp av geodata

Många har ett eget svampställe som man gärna vill hålla för sig själv. Ibland är det äldre generationer som tipsar om bra svampställen, ibland stöter man på en ny skörderik plats under en skogsutflykt. Ett sätt att hitta svampställen är att utnyttja öppna data och geodata.

Läs mer
Jarkko Vehniäinen och Marja Lappalainen i skogen.

14.06.2022

Seriefigurer berättar om naturhänsyn

Serien Kamala luontos skapare Jarkko Vehniäinen och Marja Lappalainen får idéer till sina serier och illustrationer av vardagliga episoder. Också skogen, naturen och landskapet inspirerar. Paret har under de senaste åren gjort illustrationer till Skogscentralens och Tapios projekt Monimetsä. Under det arbetet har de blivit bekanta med naturhänsyn i ekonomiskog och vad den betyder för naturens mångfald.

Läs mer
En man sitter utomhus och tillverkar en bastukvast av björkris.

29.06.2021

Vårtbjörken ger en traditionell bastukvast

En famnfull av björkris och lite tålamod. Det behövs för att binda en bastukvast. Pentti Hakala är världsmästare i att binda bastukvastar. Här berättar han hur man tillverkar en doftande kvast som inte tappar bladen och som man kan basta med flera gånger.

Läs mer
En person med ryggen vänd mot kameran går mot ett fågeltorn på sommaren.

04.05.2021

Alla kommuner borde gå till skogs

Att främja invånarnas välmående är varje kommuns lagstadgade skyldighet. Men få kommuner utnyttjar planmässigt det välbefinnande som skogen har att ge.

Läs mer
Den färdiga kransen av granris hänger på en röd ytterdörr.

01.12.2020

Bind en dörrkrans av granris från egen skog

Samla en påse granris och lite lingonris och kottar. På några timmar kan du binda en vacker krans att hänga på dörren till jul.

Läs mer
En karta och kompass på en stubbe i skogen.

14.07.2020

Coronakrisen fick finländarna att orientera

Orientering har tack vare sin skoglighet alltid legat finländarna nära om hjärtat, och säkerhetsrestriktionerna på grund av coronakrisen fick intresset att öka ytterligare. Det är lättare än någonsin att prova på orientering, och många har blivit bitna av denna mångsidiga gren.

Läs mer
Vildmarksguiden Saana Lappalainen sitter med rinkan på ryggen på en hög klippa i Koli. Till höger öppnar sig ett skogslandskap.

28.01.2020

Vildmarksguiden försörjer sig på naturen

Det finns många sätt att leva på naturen och skogen. Saana Lappalainen lämnade kontorsarbetet och utbildade sig till vildmarksguide. Nu ordnar hon utfärder och aktiviteter i norr under vintersäsongerna. På somrarna kopplar hon av.

Läs mer
Blogg

Vi frågar

Har rottickan orsakat skador i din skog?
Ja Nej

Resultatet på förra månadens fråga

Har du bekantat dig med Skogscentralens förnyade e-tjänst Minskog.fi?

Ja (100%)
Nej (%)

Röster sammanlagt 1 st

Skogscentralen på Facebook

Se mer på Facebook

Skogscentralen på X

Se mer på Twitter