Skogsbruk

23.02.2021
Tillväxt och kolbindning genom beskogning
Den nya lagen om beskogningsstöd trädde i kraft i början av året. Vad borde skogsägare veta om beskogning och hurdant stöd kan man få för det? Projektchefen Mira Isoniemi vid Finlands skogscentral svarar på frågor.
Läs mer
09.02.2021
Fem tips för att säkra gallringskvalitén
När man gallrar skogen har arbetets kvalitet långtgående effekter. Den första gallringen är mest kritisk. Misslyckas man med den kan man vålla mycket skada för framtiden. De senare gallringarna är lättare då körstråken redan finns och sikten i skogen är bättre.
Läs mer
17.11.2020
Klimatförändringen förändrar skogsvården
I framtiden växer samma trädslag i de finländska skogarna som nu. Däremot kommer skogsvården sannolikt att förändras i takt med att klimatförändringen framskrider.
Läs mer
06.10.2020
Hösten är den bästa tiden för gräsröjning
Det är viktigt att kolla behovet av gräsröjning åtminstone de två första åren efter planteringen. Hösten är den bästa tiden att trampa gräs, för då syns de gröna plantorna bland det gula gräset. Gräsröjningen räddar plantorna från att konkurreras ut av gräs och är lätt för skogsägaren att göra själv.
Läs mer
08.09.2020
Korridorgallring kan sänka kostnaderna för förstagallringen
Korridorgallring har testats i några skogar på olika håll i landet. Vad handlar metoden om, och hur skiljer den sig från en förstagallring där skogsmaskinsföraren väljer vilka träd hen tar bort? Markku Remes, ledande expert på skogsvård vid Finlands skogscentral, svarar på frågor.
Läs mer
11.08.2020
Appen i fickan och ut i plantskogen och mät
Många plantskogar är fortfarande för täta efter att de röjts. Skogsägaren Jyrki Suojalehto följer upp kvaliteten på sitt arbete med hjälp av ett metspö, en plogkäpp och mobilappen Laatumetsä.
Läs mer
30.06.2020
Hjälm på huvudet håller läkaren borta – så här sköter du skogen på ett säkert sätt
Det kan uppstå farliga lägen när man arbetar i skogen. Försiktighet är viktigt, men också bra utrustning kan skydda mot skador. Skogsrådgivaren och arbetarskyddsfullmäktig Heikki Kraft vid Skogscentralen berättar om olika saker som kan hända vid skogsarbeten och hur olyckor kan förebyggas.
Läs mer
16.06.2020
Skogstjänstföretagaren måste vara skicklig, seg och ha en lagom dos humor
Duon bakom det savolaxiska företaget Savon metsuripalvelu röjer skog, planterar plantor och fäller träd. De har fått bra tips för sin företagsverksamhet av Skogscentralens rådgivare.
Läs mer
19.05.2020
Värt att kolla in uppgifterna om din egen skog
Skogscentralen samlar in och producerar skogsdata om de privatägda skogarna i Finland. Skogsägarna kan utnyttja skogsdata när de planerar avverkningar och skötselarbeten, och får information om värdefulla naturobjekt. Var kan man se data om sin egen skog och hur kommer informationen att samlas in under de kommande åren? Skogsdatachefen Raito Paananen svarar.
Läs mer
05.05.2020
Skogsägare – kom ihåg det här för att skydda din skog mot rotrötan
Granens rotticka och tallens rotticka är skadesvampar som orsakar stora inkomstbortfall för skogsägarna i södra och mellersta Finland. Det är viktigt för skogens hälsa och din ekonomi att bekämpa rottickan.
Läs mer
07.04.2020
Askgödsling satte fart på skogens tillväxt – ”Det var över förväntningarna”
Skogsägaren Ari Sirviö i Sonkajärvi har provat på askgödsling i sin skog och varit nöjd med resultatet. Skogscentralens ledande skogsvårdsexpert Markku Remes säger att det skulle vara möjligt att öka askgödslingen betydligt i hela landet.
Läs mer
23.03.2020
Högstubbar, död ved och viltbuskage – skogsägarna vill veta mer om naturhänsyn
Hur kan man öka den biologiska mångfalden i sin skog? Varför ska man ha viltbuskage och högstubbar? Skogscentralens naturvårdsexpert Sanna Kotiharju och skogsvårdsexpert Annikka Selander svarar på ofta ställda frågor om naturhänsynen i ekonomiskog.
Läs merBlogg
Vi frågar
Resultatet på förra månadens fråga
Har du bekantat dig med det nya skogsprogrammet för ditt landskap?
Röster sammanlagt 1 st