Hoppa till innehåll
Till Skogscentralens sidan minSkog.fi
Till första sidan
Suomeksi

Skogsbruk

Antti Ruuskanen och Tero Pitkämäki står i skogen.

19.10.2023

Före detta medtävlare driver numera virke tillsammans

Efter karriären som spjutkastare grundade Antti Ruuskanen och Tero Pitkämäki ett gemensamt skogsserviceföretag. I år börjar de första askgödslingarna på torvmarker. Företagarna anser det lönsamt att ta tillvara virkesförråden i torvmarksskogar.

Läs mer
Jussi Vatanen sitter på huk intill en källa i skogen.

12.10.2023

Jussi Vatanen har vuxit sig till skogsägare

Skådespelaren Jussi Vatanen odlar maltkorn och brukar skog på sin hemgård i Sukeva, Sonkajärvi. Vatanen äger torvmarksskog och överväger alternativen med att rensa dikena eller gödsla skogen med aska. Skogsdebatten hoppas han ska bli mer sansad.

Läs mer
En man står med ryggen till och betraktar en skog som skulle behöva gallras.

19.09.2023

Varför är det en bra idé för skogsägare att ta tillvara energived? 7 frågor

Efterfrågan på energived har ökat rejält. Men i vilka skogar får man energived och hur mycket används i energisektorn? Kyösti Turkia är expert på bioenergi och bioekonomi vid Finalnds skogscentral. Nu svarar han på sju vanliga frågor om energived.

Läs mer
Goda val i plantskogen bär långt

05.09.2023

Goda val i plantskogen bär långt

Vårda plantskogen omsorgsfullt och i rätt tid. De val vi gör i skogsförnyelsen och plantskogsvården påverkar hur skogen ser ut i framtiden. Urpo Tolonen och Esa Lappi har arbetat länge i skogen. De vet hur man på ett lätt sätt kan främja den biologiska mångfalden redan i plantskogsvården.

Läs mer
Trädplantor i en röd plantkorg.

11.07.2023

Fem tips för klimatsmart skogsvård

Klimatsmart skogsbruk handlar om att sköta skogen på ett sätt som motverkar klimatförändringen och samtidigt gör skogen tåligare mot klimatförändringens följder. Här tipsar vi om hur du kan göra din skog klimatsmart.

Läs mer
Fullvuxna granbarkborrar och deras avkomma gräver gångar och lägger ägg i trädet.

29.05.2023

Känn igen begynnande insektskador på granbestånd – tre tips till skogsägare

Det kan vara svårt att märka att granbarkborrarna börjat angripa träd. Förändringarna i skogen upptäcks ofta först när skadan är långt framskriden. Skogsägare bör lära sig känna igen svaga träd som är lämpliga förökningsplatser för skadeinsekter.

Läs mer
Många steg från energived till värme

16.05.2023

Många steg från energived till värme

Värmen som strömmar ur elementen under vinterns köldknäppar är slutprodukten i en lång kedja, som börjar med energiveden i skogsägarens stämplingspost. Mellan skogen och värmeelementet ryms många arbetsmoment med olika aktörer och noga planerad logistik.

Läs mer
Skogsägare, pröva åtminstone de här karttjänsterna

02.05.2023

Skogsägare, pröva åtminstone de här karttjänsterna

Har stormen skadat skogen? Och var skulle det löna sig att askgödsla eller lämna naturvårdsträd? Till exempel de frågorna kan du få hjälp med av Skogscentralens karttjänster.

Läs mer
Granplantor i en låda.

18.04.2023

Så här lyckas du med skogsförnyelsen – 4 tips

På våren planterar och sår många skogsägare ny skog. Hur ger man plantorna en så bra start som möjligt? Vad gör markberedningen för nytta, och hur får man till en blandskog? Skogscentralens ledande expert på skogsvård Markku Remes tipsar.

Läs mer
Två barn går på en träbelagd spång i en skog.

07.02.2023

Får man fälla träd på stugtomten, och när behöver man tillstånd? – Fem frågor om planläggning

Skogsägare gör klokt i att ta reda på om deras skog finns i ett planlagt område. Planläggningen kan begränsa användningen av skogen, och ibland måste man ansöka om tillstånd för miljöåtgärder för att få avverka. Näringschefen Mika Salmi vid Finlands skogscentral svarar på fem vanliga frågor om planläggning.

Läs mer
Vesa-Matti Virtanen mäter älgskadade plantor med hjälp av en mätstav.

18.10.2022

Ersättning för älgskador? – en värdering av skadorna ger svar

När man värderar hjortdjursskador kontrollerar man hur allvarliga tillväxt- och kvalitetsförluster djuren orsakat i plantskogen. Utifrån det räknas ersättningen till skogsägaren ut. Ersättningsbeloppen har minskat flera år i följd.

Läs mer
Tuomas Vakkila sitter vid köksbordet och tittar i tjänsten MinSkog.fi på en dator.

06.09.2022

Plantskogen bjuder på sysslor och motion

Tuomas Vakkila vill sköta sin plantskog själv. Det ger motion och lär honom samtidigt att känna sin skog. Han är distansskogsägare och använder informationen i tjänsten MinSkog.fi för att planera kommande skogsvårdsarbeten.

Läs mer
Blogg

Vi frågar

Skulle du vilja ärva skog?
Ja Nej

Resultatet på förra månadens fråga

Tänker du söka Metka-stöd nästa år?

Ja (67%)
Nej (33%)

Röster sammanlagt 3 st

Skogscentralen på Facebook

Se mer på Facebook

Skogscentralen på Twitter

Se mer på Twitter