Hoppa till innehåll
Till Skogscentralens sidan minSkog.fi
Till första sidan
Suomeksi

Skogsbruk

Fullvuxna granbarkborrar och deras avkomma gräver gångar och lägger ägg i trädet.

29.05.2023

Känn igen begynnande insektskador på granbestånd – tre tips till skogsägare

Det kan vara svårt att märka att granbarkborrarna börjat angripa träd. Förändringarna i skogen upptäcks ofta först när skadan är långt framskriden. Skogsägare bör lära sig känna igen svaga träd som är lämpliga förökningsplatser för skadeinsekter.

Läs mer
Många steg från energived till värme

16.05.2023

Många steg från energived till värme

Värmen som strömmar ur elementen under vinterns köldknäppar är slutprodukten i en lång kedja, som börjar med energiveden i skogsägarens stämplingspost. Mellan skogen och värmeelementet ryms många arbetsmoment med olika aktörer och noga planerad logistik.

Läs mer
Skogsägare, pröva åtminstone de här karttjänsterna

02.05.2023

Skogsägare, pröva åtminstone de här karttjänsterna

Har stormen skadat skogen? Och var skulle det löna sig att askgödsla eller lämna naturvårdsträd? Till exempel de frågorna kan du få hjälp med av Skogscentralens karttjänster.

Läs mer
Granplantor i en låda.

18.04.2023

Så här lyckas du med skogsförnyelsen – 4 tips

På våren planterar och sår många skogsägare ny skog. Hur ger man plantorna en så bra start som möjligt? Vad gör markberedningen för nytta, och hur får man till en blandskog? Skogscentralens ledande expert på skogsvård Markku Remes tipsar.

Läs mer
Två barn går på en träbelagd spång i en skog.

07.02.2023

Får man fälla träd på stugtomten, och när behöver man tillstånd? – Fem frågor om planläggning

Skogsägare gör klokt i att ta reda på om deras skog finns i ett planlagt område. Planläggningen kan begränsa användningen av skogen, och ibland måste man ansöka om tillstånd för miljöåtgärder för att få avverka. Näringschefen Mika Salmi vid Finlands skogscentral svarar på fem vanliga frågor om planläggning.

Läs mer
Vesa-Matti Virtanen mäter älgskadade plantor med hjälp av en mätstav.

18.10.2022

Ersättning för älgskador? – en värdering av skadorna ger svar

När man värderar hjortdjursskador kontrollerar man hur allvarliga tillväxt- och kvalitetsförluster djuren orsakat i plantskogen. Utifrån det räknas ersättningen till skogsägaren ut. Ersättningsbeloppen har minskat flera år i följd.

Läs mer
Tuomas Vakkila sitter vid köksbordet och tittar i tjänsten MinSkog.fi på en dator.

06.09.2022

Plantskogen bjuder på sysslor och motion

Tuomas Vakkila vill sköta sin plantskog själv. Det ger motion och lär honom samtidigt att känna sin skog. Han är distansskogsägare och använder informationen i tjänsten MinSkog.fi för att planera kommande skogsvårdsarbeten.

Läs mer
Träd som fallit i skogen.

23.08.2022

Ta hand om skogens hälsa

En frisk och välväxande skog binder mycket kol och ger avverkningsintäkter nu och senare. Man vinner på att ta hand om skogens hälsa så länge den växer. Olika naturliga störningar kan hota skogens växtkraft. Dessa störningar väntas öka i takt med att klimatet värms upp.

Läs mer
En gödslingsdrönare som flyger i luften.

26.07.2022

Drönare kan göra stor nytta i skogsbranschen

Drönare som flyger omkring uppe i skyn är en välbekant syn numera. Dessa miniatyrhelikoptrar är till nytta på många sätt också i skogen. Man kan använda dem när man gör skogsbruksplaner, granskar avverkningar, bevakar skogsbränder, gödslar eller håller koll på skogsskador.

Läs mer
Blandskog med tall, gran och björk.

31.05.2022

Tre goda skäl att välja blandskog

Nuförtiden har man börjat övergå från odling av ett trädslag till att favorisera blandskogsodling. Blandskogar ger många fördelar för såväl djuren som skogsägarna.

Läs mer
En grävmaskin med sånbingsskopa sår träd på en avverkningsyta. Till vänster står en person och fotograferar.

17.05.2022

En skopa som kan spara på kostnaderna för frön

För några år sedan fick Kyösti Sipilä i Etseri en snilleblixt om hur han kunde göra skogssådden effektivare de kommande åren. Såningsskopan som han fick idén till markbereder genom fläckupptagning, sår och täcker slutligen fröna. Resultaten av skopsådden följs upp på provytor i olika delar av Finland.

Läs mer
En blommande sälg fotograferad mot en blå himmel.

03.05.2022

Fem tips för vårrundan i din skog

Så här efter snösmältningen är det bra att styra stegen till sin skog och iaktta hur skogen förbereder sig för en ny växtperiod. Nu är det behändigt att kolla hur plantbestånden mår och att planera kommande skogsvårdsarbeten. Före lövsprickningen är det också lätt att fundera ut var det är lämpligt att spara viltbuskage och grupper av naturvårdsträd.

Läs mer
Blogg

Vi frågar

Har du sökt Kemera-stöd?
Ja Nej

Resultatet på förra månadens fråga

Är det aktuellt med förnyelse i din skog?

Ja (%)
Nej (100%)

Röster sammanlagt 1 st

Skogscentralen på Facebook

Se mer på Facebook

Skogscentralen på Twitter

Se mer på Twitter