Skogsbruk

18.10.2022
Ersättning för älgskador? – en värdering av skadorna ger svar
När man värderar hjortdjursskador kontrollerar man hur allvarliga tillväxt- och kvalitetsförluster djuren orsakat i plantskogen. Utifrån det räknas ersättningen till skogsägaren ut. Ersättningsbeloppen har minskat flera år i följd.
Läs mer
06.09.2022
Plantskogen bjuder på sysslor och motion
Tuomas Vakkila vill sköta sin plantskog själv. Det ger motion och lär honom samtidigt att känna sin skog. Han är distansskogsägare och använder informationen i tjänsten MinSkog.fi för att planera kommande skogsvårdsarbeten.
Läs mer
23.08.2022
Ta hand om skogens hälsa
En frisk och välväxande skog binder mycket kol och ger avverkningsintäkter nu och senare. Man vinner på att ta hand om skogens hälsa så länge den växer. Olika naturliga störningar kan hota skogens växtkraft. Dessa störningar väntas öka i takt med att klimatet värms upp.
Läs mer
26.07.2022
Drönare kan göra stor nytta i skogsbranschen
Drönare som flyger omkring uppe i skyn är en välbekant syn numera. Dessa miniatyrhelikoptrar är till nytta på många sätt också i skogen. Man kan använda dem när man gör skogsbruksplaner, granskar avverkningar, bevakar skogsbränder, gödslar eller håller koll på skogsskador.
Läs mer
31.05.2022
Tre goda skäl att välja blandskog
Nuförtiden har man börjat övergå från odling av ett trädslag till att favorisera blandskogsodling. Blandskogar ger många fördelar för såväl djuren som skogsägarna.
Läs mer
17.05.2022
En skopa som kan spara på kostnaderna för frön
För några år sedan fick Kyösti Sipilä i Etseri en snilleblixt om hur han kunde göra skogssådden effektivare de kommande åren. Såningsskopan som han fick idén till markbereder genom fläckupptagning, sår och täcker slutligen fröna. Resultaten av skopsådden följs upp på provytor i olika delar av Finland.
Läs mer
03.05.2022
Fem tips för vårrundan i din skog
Så här efter snösmältningen är det bra att styra stegen till sin skog och iaktta hur skogen förbereder sig för en ny växtperiod. Nu är det behändigt att kolla hur plantbestånden mår och att planera kommande skogsvårdsarbeten. Före lövsprickningen är det också lätt att fundera ut var det är lämpligt att spara viltbuskage och grupper av naturvårdsträd.
Läs mer
05.04.2022
Ungskogen i skick och energiveden i rörelse – här är några tips för att komma igång
Nu behövs inhemsk skogsflis. Det här är en bra tidpunkt att kontrollera om du har förstagallringsobjekt i din skog som kan ge energived. Nästa vinters värmeflis samlas under våren.
Läs mer
22.03.2022
Planera avverkningar i torvmarksskog noggrant
Kan man driva virke i torvmarksskog när det inte är tjäle? Och hur man kan minimera drivningsskadorna? Klimatförändringen och de milda vintrarna gör traditionell vinteravverkning svårare, men drivningsmetoderna och maskinerna utvecklas och banar väg för en mångsidigare virkesdrivning.
Läs mer
08.03.2022
Vi arbetar med skog, natur och skogsägare
Vi som jobbar på Skogscentralen producerar information om skog och natur, granskar utförda arbeten i skogen, beviljar stöd och ger skogsägare råd i skogsvård, naturhänsyn och skydd av skog. Och mycket mer. Här berättar tre medarbetare om sitt arbete och vad som driver dem.
Läs mer
22.02.2022
En björkskog växte upp på åkern – så här lyckades beskogningen
Att beskoga en åker är ofta en kamp mot gräs och sorkar, och dessutom behöver man oftast gödsla. Det är mycket arbete, men belönande när det lyckas. På Kaisa Kolehmainens åker planterade man björkplantor för ungefär tio år sedan. Förra sommaren var det redan dags för den första gallringen.
Läs mer
11.01.2022
Stängsel skyddar tallplantorna från älgskador
Flockar av älgar pulsande fram i högsnön är en alltför bekant syn i gränstrakterna mellan Kuusamo och Salla. Här har älgen gjort stor skada i tallplantskogarna. Skogsmaskinsföretagaren Janne Kurtti har satt upp ett stängsel för att skydda en del av sin plantskog.
Läs merBlogg
Vi frågar
Resultatet på förra månadens fråga
Är du intresserad av att skaffa dig mera skog?
Röster sammanlagt 2 st