Natur

26.01.2021
I kyrkoherdens skog finns det rum för biologisk mångfald
Mauno och Heli Soronen i Haapavesi har valt att skydda vissa delar av sin skog. De får miljöstöd som ersättning för tidsbundet skydd av en bäckkant och ett gammalt trädbestånd. Att trygga den biologiska mångfalden har med tiden blivit allt viktigare för dem.
Läs mer
20.10.2020
Bra skog för flygekorren
Flygekorrar har observerats i Mika Hämäläinens skog. Nu ska den nattliga glidflygarens livsmiljö tryggas med en egen stämplingsplan.
Läs mer
23.09.2020
Skogscertifieringarna uppdateras – forskare ser flera utvecklingsbehov
Kriterierna för de två skogscertifikat som används i Finland, PEFC och FSC, uppdateras som bäst. En forskare i skogsekologi anser att certifikaten behöver utvecklas speciellt i fråga om skogsnaturen.
Läs mer
07.04.2020
Askgödsling satte fart på skogens tillväxt – ”Det var över förväntningarna”
Skogsägaren Ari Sirviö i Sonkajärvi har provat på askgödsling i sin skog och varit nöjd med resultatet. Skogscentralens ledande skogsvårdsexpert Markku Remes säger att det skulle vara möjligt att öka askgödslingen betydligt i hela landet.
Läs mer
23.03.2020
Högstubbar, död ved och viltbuskage – skogsägarna vill veta mer om naturhänsyn
Hur kan man öka den biologiska mångfalden i sin skog? Varför ska man ha viltbuskage och högstubbar? Skogscentralens naturvårdsexpert Sanna Kotiharju och skogsvårdsexpert Annikka Selander svarar på ofta ställda frågor om naturhänsynen i ekonomiskog.
Läs mer
28.01.2020
Vildmarksguiden försörjer sig på naturen
Det finns många sätt att leva på naturen och skogen. Saana Lappalainen lämnade kontorsarbetet och utbildade sig till vildmarksguide. Nu ordnar hon utfärder och aktiviteter i norr under vintersäsongerna. På somrarna kopplar hon av.
Läs mer
24.09.2019
Skogens naturvärden kan förbättras med små gärningar
Tuomas Korpijaakko låter ett utomstående proffs avverka i hans skog och gör också själv skogsarbeten, men han beaktar samtidigt naturen. I gallringarna lämnas orört buskage kvar, liksom naturvårdsträd och högstubbar så att olika arter ska ha näring, boträd och skydd.
Läs mer
16.07.2019
Elisabet värnar om den biologiska mångfalden
Skogsbete är en väsentlig del av årstidsrutinerna på Aholaidan lammastila.
Läs mer
02.07.2019
Röjning gav mer ljus i lunden
Från en lund i Pälkäne avlägsnades i vintras granar som skuggade hasselbuskarna. Många lundar i Finland hotas av att bli övertagna av granar, vilket utgör ett hot mot de otaliga organismarter som lever i lundarna.
Läs mer
09.04.2019
Tidsbestämt naturskyddsområde blev permanent
Släkten Nissinens skogssammanslutning äger ett tidsbestämt naturskyddsområde i Konnevesi som ändrades till ett permanent skyddsområde när det hade gått tio år. Alla delägare i sammanslutningen var överens om att skogen i området inte skulle få fällas.
Läs mer
03.04.2018
Ersättning för skydd av skogen
Skogsägaren Virpi Saarela har lämnat skogen kring en källa och invid en bäck utanför avverkningar. Att man kan få kompensation för att skydda livsmiljöer kom som en stor överraskning för henne. Med skogsbrukets miljöstöd som ingår i METSO-programmet finansieras skyddet av värdefulla naturmiljöer.
Läs mer
13.06.2017
Hund och helikopter hjälper häckande tjädrar
Mellersta Finlands landskapsfågel tjädern har misslyckats med sin häckning under de tre senaste förökningsperioderna och fåglarna behöver nu hjälp för att skydda sina bon. Försök har gjorts för att hitta bona med helikopter.
Läs merBlogg
Vi frågar
Resultatet på förra månadens fråga
Har du bekantat dig med det nya skogsprogrammet för ditt landskap?
Röster sammanlagt 1 st