Hoppa till innehåll
Till Skogscentralens sidan minSkog.fi
Till första sidan
Suomeksi

Natur

Fem lätta och förmånliga naturgärningar

07.03.2023

Fem lätta och förmånliga naturgärningar

Största delen av vår skog är ekonomiskog, så även till synes små naturgärningar vid sidan om virkesproduktionen har stor betydelse. De ekologiskt sett bästa lösningarna är oftast de optimala också ekonomiskt och tekniskt. Strukturdrag som är viktiga för den biologiska mångfalden går att upprätthålla och stärka gratis eller med ganska små kostnader.

Läs mer
Jarkko Vehniäinen och Marja Lappalainen i skogen.

14.06.2022

Seriefigurer berättar om naturhänsyn

Serien Kamala luontos skapare Jarkko Vehniäinen och Marja Lappalainen får idéer till sina serier och illustrationer av vardagliga episoder. Också skogen, naturen och landskapet inspirerar. Paret har under de senaste åren gjort illustrationer till Skogscentralens och Tapios projekt Monimetsä. Under det arbetet har de blivit bekanta med naturhänsyn i ekonomiskog och vad den betyder för naturens mångfald.

Läs mer
Blandskog med tall, gran och björk.

31.05.2022

Tre goda skäl att välja blandskog

Nuförtiden har man börjat övergå från odling av ett trädslag till att favorisera blandskogsodling. Blandskogar ger många fördelar för såväl djuren som skogsägarna.

Läs mer
Anni Pylvänäinen sitter på en trädstam i en vintrig skog.

08.03.2022

Vi arbetar med skog, natur och skogsägare

Vi som jobbar på Skogscentralen producerar information om skog och natur, granskar utförda arbeten i skogen, beviljar stöd och ger skogsägare råd i skogsvård, naturhänsyn och skydd av skog. Och mycket mer. Här berättar tre medarbetare om sitt arbete och vad som driver dem.

Läs mer
På fotot syns en bäck till höger och skog som sparats som skyddszon till vänster.

02.11.2021

Mer mångfald i bäckarnas skyddszoner

Skyddszonerna längs bäckarna i skogen kan planeras så att de inte är lika breda överallt. På så sätt kan man påverka den biologiska mångfalden och skydda vattnet. Samtidigt bevaras landskapsbilden och rekreationsområdena.

Läs mer
Låt naturvårdstäden göra sitt för naturen

19.10.2021

Låt naturvårdstäden göra sitt för naturen

Avsikten med att lämna kvar naturvårdsträd är att ge livsmiljöer åt krävande skogsarter som behöver död ved. Ge naturvårdsträden en chans att leva, dö och ruttna i skogen.

Läs mer
Närbild på korvskorpionmossa.

27.07.2021

Rikkärren är myrnaturens skattkammare

Rikkärren hör till de mångsidigaste och sällsyntaste torvmarkstyperna. Medan lundarna är skogsnaturens skattkammare när det kommer till artrikedom är rikkärren myrarnas. Nästan hälften av de hotade torvmarksarterna lever i första hand i rikkärr.

Läs mer
Jarmo Uimonen sitter på huk och inspekterar en brandskadad trädstam på marken.

15.06.2021

Bränd skog lockar insekter och tickor

Hyggesbränning ger brandskadat och förkolnat trä, som många sällsynta arter behöver för att klara sig. I en skog som bränts i Eura för sju år sedan hittades en sällsynt ticka och rynkskinn.

Läs mer
Ett duvhöksbo i en björk.

18.05.2021

Hela skogsnaturen gynnas av att rovfåglarnas boträd sparas

Rovfågelstammarna har minskat flera år i följd. Naturvårdsexperten Jukka Ruutiainen på Finlands skogscentral berättar hur man kan hitta rovfåglarnas bon och vad en skogsägare kan göra för fåglarnas levnadsförhållanden.

Läs mer
En tjädertupp som spelar.

09.03.2021

Planera skogsvården bra – det kan hjälpa tjädern

Många skogsägare värdesätter tjädern och vet vad den behöver för att trivas i skogen. En forskare säger att man borde samarbeta över fastighetsgränserna när man planerar skogsarbete på tjäderns spelplatser.

Läs mer
Skogsägaren Mauno Soronen och skogs- och naturrådgivaren Ari Karjalainen står i skogen och samtalar. Till vänster ringlar sig en bäck i naturtillstånd.

26.01.2021

I kyrkoherdens skog finns det rum för biologisk mångfald

Mauno och Heli Soronen i Haapavesi har valt att skydda vissa delar av sin skog. De får miljöstöd som ersättning för tidsbundet skydd av en bäckkant och ett gammalt trädbestånd. Att trygga den biologiska mångfalden har med tiden blivit allt viktigare för dem.

Läs mer
Mika Hämäläinen och Inna Salminen ser på ett träd i skogen som märkts ut med fiberband. Vid roten av det här trädet hittades spillning av flygekorre för några år sedan.

20.10.2020

Bra skog för flygekorren

Flygekorrar har observerats i Mika Hämäläinens skog. Nu ska den nattliga glidflygarens livsmiljö tryggas med en egen stämplingsplan.

Läs mer
Blogg

Vi frågar

Finns det mycket död ved i din skog?
Ja Nej

Resultatet på förra månadens fråga

Anser du att skogarna används på ett hållbart sätt i Finland?

Ja (100%)
Nej (%)

Röster sammanlagt 5 st

Skogscentralen på Facebook

Se mer på Facebook

Skogscentralen på Twitter

Se mer på Twitter