Hoppa till innehåll
Till Skogscentralens sidan minSkog.fi
Till första sidan
Suomeksi

Natur

En flygekorre på stammen av en asp

02.04.2024

Finns det flygekorrar i din skog? – fem saker att tänka på

Nu är det en bra tidpunkt att leta tecken på flygekorrar i skogarna. Gulaktig spillning syns bra på snö kring trädbasen. Finns det andra sätt att ta reda på om det bor flygekorrar i den egna skogen? Kan man avverka eller utföra skogsvårdsarbeten i en skog där det finns flygekorrar?

Läs mer
Myren Tervonsuo i Pudasjärvi på hösten. Det har samlats vatten på myren.

14.11.2023

Vattnet återvände till myren – så här lyckades restaureringen

Heikki Mosorin från Pudasjärvi är nöjd med restaureringen av en myr på sina marker. Avrinnande vatten har styrts till den uttorkade myren och inga näringsämnen rinner längre ut i den naturliga bäcken. Nu ser Mosorin fram emot hjortron och ripflockar på myren.

Läs mer
En mossbelupen, kvistig låga i skogen.

03.10.2023

Död ved kryllar av liv

En fjärdedel av arterna som lever i de finländska skogarna är beroende av död ved. Därför är mängden torrakor och lågor viktig för hela ekosystemet och för arternas fortlevnad.

Läs mer
Goda val i plantskogen bär långt

05.09.2023

Goda val i plantskogen bär långt

Vårda plantskogen omsorgsfullt och i rätt tid. De val vi gör i skogsförnyelsen och plantskogsvården påverkar hur skogen ser ut i framtiden. Urpo Tolonen och Esa Lappi har arbetat länge i skogen. De vet hur man på ett lätt sätt kan främja den biologiska mångfalden redan i plantskogsvården.

Läs mer
Närbild på risväxter på skogsbotten.

22.08.2023

Gårdsplan med skogsvegetation ger mångsidigare mikroflora hos barn

I en undersökning som färdigställdes för några år sedan lade man till ytor av skogsmatta och rullgräs samt odlingslådor på gårdsplaner vid daghem i stadsmiljö. Hos barnen märktes en snabb förändring: grön beröring fem gånger i veckan berikade den mikroflora som skyddar mot immunförmedlade sjukdomar redan på en månad.

Läs mer
Timo-Heikki Varis hukar sig mot ett kullfallet träd och riktar kameran mot en stor ticka på en högre kullvallen trädstam.

08.08.2023

Naturen bjuder på mycket att fotografera

Timo-Heikki Varis i Viitasaari har fotograferat i naturen sedan han var ung. Hans mångsidiga hemmamiljö öppnade hans ögon för naturen. Arbetet som journalist på landsortstidningar och lokaltidningar krävde dessutom att han fotograferade själv, så kameran har varit ett viktigt arbetsredskap för honom. Nu är han pensionerad, men fortsätter att fotografera och blogga om naturen.

Läs mer
Fem lätta och förmånliga naturgärningar

07.03.2023

Fem lätta och förmånliga naturgärningar

Största delen av vår skog är ekonomiskog, så även till synes små naturgärningar vid sidan om virkesproduktionen har stor betydelse. De ekologiskt sett bästa lösningarna är oftast de optimala också ekonomiskt och tekniskt. Strukturdrag som är viktiga för den biologiska mångfalden går att upprätthålla och stärka gratis eller med ganska små kostnader.

Läs mer
Jarkko Vehniäinen och Marja Lappalainen i skogen.

14.06.2022

Seriefigurer berättar om naturhänsyn

Serien Kamala luontos skapare Jarkko Vehniäinen och Marja Lappalainen får idéer till sina serier och illustrationer av vardagliga episoder. Också skogen, naturen och landskapet inspirerar. Paret har under de senaste åren gjort illustrationer till Skogscentralens och Tapios projekt Monimetsä. Under det arbetet har de blivit bekanta med naturhänsyn i ekonomiskog och vad den betyder för naturens mångfald.

Läs mer
Blandskog med tall, gran och björk.

31.05.2022

Tre goda skäl att välja blandskog

Nuförtiden har man börjat övergå från odling av ett trädslag till att favorisera blandskogsodling. Blandskogar ger många fördelar för såväl djuren som skogsägarna.

Läs mer
Anni Pylvänäinen sitter på en trädstam i en vintrig skog.

08.03.2022

Vi arbetar med skog, natur och skogsägare

Vi som jobbar på Skogscentralen producerar information om skog och natur, granskar utförda arbeten i skogen, beviljar stöd och ger skogsägare råd i skogsvård, naturhänsyn och skydd av skog. Och mycket mer. Här berättar tre medarbetare om sitt arbete och vad som driver dem.

Läs mer
På fotot syns en bäck till höger och skog som sparats som skyddszon till vänster.

02.11.2021

Mer mångfald i bäckarnas skyddszoner

Skyddszonerna längs bäckarna i skogen kan planeras så att de inte är lika breda överallt. På så sätt kan man påverka den biologiska mångfalden och skydda vattnet. Samtidigt bevaras landskapsbilden och rekreationsområdena.

Läs mer
Låt naturvårdstäden göra sitt för naturen

19.10.2021

Låt naturvårdstäden göra sitt för naturen

Avsikten med att lämna kvar naturvårdsträd är att ge livsmiljöer åt krävande skogsarter som behöver död ved. Ge naturvårdsträden en chans att leva, dö och ruttna i skogen.

Läs mer
Blogg

Vi frågar

Har rottickan orsakat skador i din skog?
Ja Nej

Resultatet på förra månadens fråga

Har du bekantat dig med Skogscentralens förnyade e-tjänst Minskog.fi?

Ja (100%)
Nej (%)

Röster sammanlagt 1 st

Skogscentralen på Facebook

Se mer på Facebook

Skogscentralen på X

Se mer på Twitter