Användning av skogar

29.07.2025
Naturprodukter på restauranger – en möjlighet till extra inkomster för skogsägaren?
Vilda örter, svampar, bär och andra naturprodukter har börjat synas på restaurangernas menyer runt om i Finland. Under de senaste åren har restaurangerna börjat satsa allt mer på lokala råvaror, säsongstänkande och äkthet.
Läs mer
15.07.2025
Upphör användningen av skogarna och tar artificiell intelligens över skogsarbetarnas arbete? – Experterna svarar på tre påståenden om skogen
Kommer skogarna att skadas i allt större utsträckning i framtiden? Tar artificiell intelligens över skogsarbetarnas arbete? Finlands skogscentrals expert inom prognostisering Alisa Puustinen och ledande expert på skogsvård Markku Remes samt Teppo Hujala, professor i prognostisering av skoglig bioekonomi vid Östra Finlands universitet, funderar på olika scenarier för tre påståenden om skogarna och användningen av dem.
Läs mer
01.07.2025
Eken klarar sig i ett föränderligt klimat
Risto Kuittinen odlade ekplantor från ekollon och planterade dem i en avverkningslucka i Karislojo. Nu trettio år senare finns där en tät ek- och hassellund. Ekodling intresserar allt fler skogsägare i södra Finland.
Läs mer
11.03.2025
Det lönar sig att utnyttja marken under elledningarna
Markägare kan använda marken under ellinjerna på många sätt när man först kontrollerar saken med elnätbolaget och kommer ihåg säkerhetsanvisningarna. På linjen kan man till exempel odla låga bärbuskar, låta får beta eller anlägga en terrängcykelled.
Läs mer
11.02.2025
Vägavgifterna är en del av kostnaderna för skogsbruket
De medel som man behöver för väghållning av en enskild väg samlar man in av vägdelägarna. Skogsägarnas vägavgifter påverkas bland annat av skogens areal och vägens användningssträcka.
Läs mer
17.12.2024
Släkten började odla julgranar för att behålla gården
Kurk gård finns i Kyrkslätt i Västra Nyland. En stor del av släkten bor ändå utomlands och gårdens framtid var oviss. Då kläckte de unga kusinerna idén – vi börjar odla julgranar så vi kan behålla gården i släktens ägo. Så skapades familjeföretaget med målet att odla julgranar av hög kvalitet, nära konsumenten och på ett hållbart sätt.
Läs mer
06.08.2024
Den beståndsvårdande fasen av masurbjörkbestånd kräver tålamod
Slutresultatet av odlingen av masurbjörk kan vara antingen värdefullt och vackert faner eller ett masurfrö av dålig kvalitet som inte bildar masur utan får bli till ved. Esko Tiitola från Pälkäne är en erfaren odlare av masurbjörk.
Läs mer
30.04.2024
Granskotten är försommarens delikatess – 3 tips för plockarna
I slutet av våren ljusnar de mörka granskogarna upp en stund då skotten dyker upp i grenarnas spetsar. Granskotten är skogsgranens unga och mjuka årsskott och har blivit mycket populära tack vare de vitaminer och antioxidanter som de innehåller. Skotten kan användas för matlagning och som medicin och de är lätta att lagra genom att frysa ner dem hemma.
Läs mer
20.02.2024
Skicket på enskilda vägar är värt att satsa på
Över 4 000 långtradarlass kör året runt ut virke längs enskilda vägar till träförädlingsfabrikerna. På enskilda vägar rör sig varje år också en betydande mängd arbets- och fritidstrafik. I vilket skick är de enskilda vägarna? Svar på den här frågan fås av yrkeschaufförer, dem som underhåller vägar och härefter också från Skogscentralens omfattande kartläggning av skicket på enskilda vägar.
Läs mer
19.09.2023
Varför är det en bra idé för skogsägare att ta tillvara energived? 7 frågor
Efterfrågan på energived har ökat rejält. Men i vilka skogar får man energived och hur mycket används i energisektorn? Kyösti Turkia är expert på bioenergi och bioekonomi vid Finalnds skogscentral. Nu svarar han på sju vanliga frågor om energived.
Läs mer
22.08.2023
Gårdsplan med skogsvegetation ger mångsidigare mikroflora hos barn
I en undersökning som färdigställdes för några år sedan lade man till ytor av skogsmatta och rullgräs samt odlingslådor på gårdsplaner vid daghem i stadsmiljö. Hos barnen märktes en snabb förändring: grön beröring fem gånger i veckan berikade den mikroflora som skyddar mot immunförmedlade sjukdomar redan på en månad.
Läs mer
25.07.2023
Känner du de här fyra vildörterna?
Många vilda örter smakar bäst på försommaren innan de blommar, men än är det inte för sent att ge sig ut och plocka. Säsongen varierar från tidig vår till sensommaren eller hösten beroende på ört, vilken del av örten man är ute efter och vad man tänker göra med den.
Läs merBlogg
Vi frågar
Resultatet på förra månadens fråga
Har det varit stormskador i din skog?
Röster sammanlagt 2 st