Hoppa till innehåll
Till Skogscentralens sidan minSkog.fi
Till första sidan
Suomeksi

Användning av skogar

En kvinna i mygghatt samlar granskott i en korg.

30.04.2024

Granskotten är försommarens delikatess – 3 tips för plockarna

I slutet av våren ljusnar de mörka granskogarna upp en stund då skotten dyker upp i grenarnas spetsar. Granskotten är skogsgranens unga och mjuka årsskott och har blivit mycket populära tack vare de vitaminer och antioxidanter som de innehåller. Skotten kan användas för matlagning och som medicin och de är lätta att lagra genom att frysa ner dem hemma.

Läs mer
En skogsväg är i en gott skick.

20.02.2024

Skicket på enskilda vägar är värt att satsa på

Över 4 000 långtradarlass kör året runt ut virke längs enskilda vägar till träförädlingsfabrikerna. På enskilda vägar rör sig varje år också en betydande mängd arbets- och fritidstrafik. I vilket skick är de enskilda vägarna? Svar på den här frågan fås av yrkeschaufförer, dem som underhåller vägar och härefter också från Skogscentralens omfattande kartläggning av skicket på enskilda vägar.

Läs mer
En man står med ryggen till och betraktar en skog som skulle behöva gallras.

19.09.2023

Varför är det en bra idé för skogsägare att ta tillvara energived? 7 frågor

Efterfrågan på energived har ökat rejält. Men i vilka skogar får man energived och hur mycket används i energisektorn? Kyösti Turkia är expert på bioenergi och bioekonomi vid Finalnds skogscentral. Nu svarar han på sju vanliga frågor om energived.

Läs mer
Närbild på risväxter på skogsbotten.

22.08.2023

Gårdsplan med skogsvegetation ger mångsidigare mikroflora hos barn

I en undersökning som färdigställdes för några år sedan lade man till ytor av skogsmatta och rullgräs samt odlingslådor på gårdsplaner vid daghem i stadsmiljö. Hos barnen märktes en snabb förändring: grön beröring fem gånger i veckan berikade den mikroflora som skyddar mot immunförmedlade sjukdomar redan på en månad.

Läs mer
Producenten Leena Löf står och håller upp vilda örter inför en grupp åhörare. Bakom henne syns björkar och en sjöglimt.

25.07.2023

Känner du de här fyra vildörterna?

Många vilda örter smakar bäst på försommaren innan de blommar, men än är det inte för sent att ge sig ut och plocka. Säsongen varierar från tidig vår till sensommaren eller hösten beroende på ört, vilken del av örten man är ute efter och vad man tänker göra med den.

Läs mer
Människa ristar i en trädstam i skogen

27.06.2023

Nu vill många samla kåda

Kåda är naturens eget mirakelmedel, och den kan plockas eller tappas från träd och tas till vara. Om du vill sälja kåda bör du börja med att hitta en köpare och komma överens om kvalitetskrav och mängder.

Läs mer
En röd trämanege fotograferad från en stubbåker som syns i förgrunden.

13.06.2023

Trä passar bra som byggmaterial på lantgårdar

Trä är ett utmärkt alternativ som byggmaterial bland annat tack vare sin mångsidighet, formbarhet och återanvändningsbarhet. Det är en förnybar resurs som binder kol för en lång tid. Trä passar också bra i lantbruksbyggnader och används för att bygga stall och förråd.

Läs mer
Många steg från energived till värme

16.05.2023

Många steg från energived till värme

Värmen som strömmar ur elementen under vinterns köldknäppar är slutprodukten i en lång kedja, som börjar med energiveden i skogsägarens stämplingspost. Mellan skogen och värmeelementet ryms många arbetsmoment med olika aktörer och noga planerad logistik.

Läs mer
Kom ihåg de här tipsen när du skaffar och lagrar ved

21.03.2023

Kom ihåg de här tipsen när du skaffar och lagrar ved

Om du själv gör klabbar av långved eller behöver köpa färdig ved är det bra att vara ute i god tid på våren. Kom även ihåg tipsen för att torka och lagra ved.

Läs mer
Jarmo och Tuulikki Sirola fotograferade snett uppifrån när de går i sin julgransodling på vintern.

21.02.2023

Specialskogsbruk kan ge ökad lönsamhet

Skogsbruksföretagarna Jarmo och Tuulikki Sirola i Sastamala har gjort förädlingen och marknadsföringen av produkter från den egna skogen till en lönsam affärsverksamhet som omsätter mera pengar än deras vanliga skogsbruk. Men de understryker att specialskogsbruk kräver att man verkligen är intresserad och satsar ordentligt.

Läs mer
Hanna Parviainen står med armarna i kors intill ett träd ute på gården och tittar in i kameran. Det är ett tunt snötäcke på marken.

10.01.2023

Hanna Parviainen fann sitt kall i skogsbranschen

I skogsbranschen finns det gott om mångsidiga jobb, även när den genomgår förändringar. Skogsdatachefen Hanna Parviainen på Skogscentralen blev intresserad av branschen redan när hon gick i gymnasiet, och på den vägen är hon. Det bästa i jobbet är människorna, problemlösning och att lära sig nytt.

Läs mer
Juldukning. På bordet står tallrikar, bestick, vinglas, två värmeljus, prydnadsbollar och prydnadskottar. I förgrunden står en björkvas med barrträdskvistar.

07.12.2022

Hitta julklappsmaterial i din skog

Vill du ge grannarna eller släktingarna julklappar ur din egen skog? En björkvas, tändkottar eller en bastukvast av enris ger riktig julstämning. Om du vill samla material i någon annans skog än din egen måste du komma ihåg vad som hör till allemansrätten. Utan markägarens tillstånd får man bara plocka kottar och ris som har fallit på marken.

Läs mer
Blogg

Vi frågar

Lönar det sig att gödsla skogen?
Ja Nej

Resultatet på förra månadens fråga

Tänker du söka stöd för vård av plantbestånd och unskog i år?

Ja (80%)
Nej (20%)

Röster sammanlagt 5 st

Skogscentralen på Facebook

Se mer på Facebook

Skogscentralen på X

Se mer på Twitter