Hoppa till innehåll
Till Skogscentralens sidan minSkog.fi
Till första sidan
Suomeksi

Användning av skogar

Kom ihåg de här tipsen när du skaffar och lagrar ved

21.03.2023

Kom ihåg de här tipsen när du skaffar och lagrar ved

Om du själv gör klabbar av långved eller behöver köpa färdig ved är det bra att vara ute i god tid på våren. Kom även ihåg tipsen för att torka och lagra ved.

Läs mer
Jarmo och Tuulikki Sirola fotograferade snett uppifrån när de går i sin julgransodling på vintern.

21.02.2023

Specialskogsbruk kan ge ökad lönsamhet

Skogsbruksföretagarna Jarmo och Tuulikki Sirola i Sastamala har gjort förädlingen och marknadsföringen av produkter från den egna skogen till en lönsam affärsverksamhet som omsätter mera pengar än deras vanliga skogsbruk. Men de understryker att specialskogsbruk kräver att man verkligen är intresserad och satsar ordentligt.

Läs mer
Hanna Parviainen står med armarna i kors intill ett träd ute på gården och tittar in i kameran. Det är ett tunt snötäcke på marken.

10.01.2023

Hanna Parviainen fann sitt kall i skogsbranschen

I skogsbranschen finns det gott om mångsidiga jobb, även när den genomgår förändringar. Skogsdatachefen Hanna Parviainen på Skogscentralen blev intresserad av branschen redan när hon gick i gymnasiet, och på den vägen är hon. Det bästa i jobbet är människorna, problemlösning och att lära sig nytt.

Läs mer
Juldukning. På bordet står tallrikar, bestick, vinglas, två värmeljus, prydnadsbollar och prydnadskottar. I förgrunden står en björkvas med barrträdskvistar.

07.12.2022

Hitta julklappsmaterial i din skog

Vill du ge grannarna eller släktingarna julklappar ur din egen skog? En björkvas, tändkottar eller en bastukvast av enris ger riktig julstämning. Om du vill samla material i någon annans skog än din egen måste du komma ihåg vad som hör till allemansrätten. Utan markägarens tillstånd får man bara plocka kottar och ris som har fallit på marken.

Läs mer
Fem tips för bra underhåll av enskilda vägar

15.11.2022

Fem tips för bra underhåll av enskilda vägar

Enskilda vägar kräver regelbundet underhåll för att trafiken ska löpa smidigt på dem. Det är väglagets stämma, om ett sådant har bildats, som fattar beslut om underhållsarbeten. Det är viktigt att underhållsarbetena utförs i rätt tid. Exempelvis lönar det sig inte att sladda eller salta en torr vägyta. Skogscentralens ledande expert på skogsvägar Mika Nousiainen ger fem tips för bra underhåll av enskilda vägar.

Läs mer
Esa-Pekka Penttilä står vid stora genomskinliga tygsäckar med ved.

01.11.2022

Nu råder det brist på torr ved

En vedföretagare i Kangasala gjorde cirka 800 kubikmeter ved inför säsongen. Han hann inte ens föra in all ved i lagret då det fanns så många köpare. Genom vedeldning kan man minska elförbrukningen under den tuffaste vinterperioden.

Läs mer
Två män travar ved i en rund konstruktion som ska bli en tjärdal. En annan man står bredvid och ser på.

09.08.2022

Traditionell tjära är fortfarande efterfrågad

Tjära har framställts i hundratals år i Finland. Arbetet kräver tid och kunskap, men det går att göra själv om man har skog.

Läs mer
Kauko Kärkkäinen står framför en björkskog.

12.07.2022

Naturprodukter kan ge lönsam affärsverksamhet

Kauko Kärkkäinen från Joensuu producerar björksav och värdefulla svampar i sina skogar. Målet är att göra naturprodukterna till en lönsam affärsverksamhet och fördubbla inkomsterna från skogarna.

Läs mer
Närbild på en hand på några byggbräder.

19.04.2022

Trä är mer hygieniskt än många andra ytor

Visste du att obehandlat trä dödar bakterier? Forskaren Tiina Vainio-Kaila har undersökt träets antibakteriella egenskaper för sin doktorsavhandling.

Läs mer
Närbild på händer som håller flis.

05.04.2022

Ungskogen i skick och energiveden i rörelse – här är några tips för att komma igång

Nu behövs inhemsk skogsflis. Det här är en bra tidpunkt att kontrollera om du har förstagallringsobjekt i din skog som kan ge energived. Nästa vinters värmeflis samlas under våren.

Läs mer
Mikko, Antti och Ville Palomäki står framför en hög trave virke som ska flisas. Snön ligger på marken och solen skiner.

08.02.2022

Värmeföretagare i andra generationen

Lappobon Mikko Palomäki har 40 års erfarenhet av flisvärmeproduktion, först på sin egen gård och sedan med ett värmeföretag som bisyssla till jordbruket. Under årens lopp har volymerna ökat, och nu är det sönerna Antti och Ville Palomäki som driver verksamheten.

Läs mer
Olika träbitar på en hylla.

25.01.2022

Snickeriernas spillvirke kommer till användning i skolslöjden

Mängder av överblivet högklassigt trä från snickerierna går till värmeverken, där de bränns. Nu återanvänds en del av överskottsvirket istället på slöjdlektionerna i skolor, och elevernas kunskaper om träslag och träproduktsbranschen ökar. Idén till konceptet kläcktes i ett pilotprojekt som Skogscentralen driver.

Läs mer
Blogg

Vi frågar

Finns det mycket död ved i din skog?
Ja Nej

Resultatet på förra månadens fråga

Anser du att skogarna används på ett hållbart sätt i Finland?

Ja (100%)
Nej (%)

Röster sammanlagt 5 st

Skogscentralen på Facebook

Se mer på Facebook

Skogscentralen på Twitter

Se mer på Twitter