Prenumerera på Skogscentralens nyhetsbrev

Vi skickar ut ett nyhetsbrev om skogsfrågor 6-8 gånger om året. Det kostar ingenting att prenumerera på nyhetsbrevet, och du kan avbeställa det när du vill.
Suomeksi

Använding av skogar

12.03.2019

Stora förväntningar på biokol

Biokol kan lösa många problem i framtiden. Företaget Carbofex i Tammerfors producerar kol av förstagallringsvirke från närskogarna att användas som växtunderlag.

Läs mer

06.11.2018

Medvind för sprängtickan

Sprängtickan har väckt stort intresse bland finländska skogsägare: I dag odlar över 200 skogsägare sprängticka, och antalet ökar.

Läs mer

20.10.2018

Öppen skoglig information ger skogsbranschen nyheter

I början av året blev skoglig information som samlats in om privatskogarna offentlig. Utifrån den öppna skogliga informationen har nya tillämpningar utvecklats som både virkesköpare och skogsägare har nytta av.

Läs mer

18.09.2018

Familjen semestrar i ett ekologiskt timmerhus

Traditionella timmerhus intresserar igen. Speciellt fritidsbostäder byggs ofta av timmer.

Läs mer

06.07.2018

Skogsreportern twittrar och bloggar för unga läsare

Laura Halvari arbetar i sociala medier för att inspirera ungdomar att söka sig till skogsbranschen. Hon vill ta upp skogsfrågor på ett ledigt och glatt sätt.

Läs mer

21.06.2018

Virkesköpare med känsla och finess

Skogsexperten Teija Hyytiäinen-Koskinen känner igen en bra stämplingspost och pratar öppet om virkets pris.

Läs mer

29.05.2018

Sågföretagande med stort hjärta

Sågföretaget Kolkonjoen Saha i Rantasalmi producerar sågvaror av trä från närskogarna och har fått rätt att använda varumärket Lähipuu, som lanserats av föreningen Suomen Sahayrittäjät (Finlands sågföretagare). Kunder till små sågföretag är i allämnhet intresserade av virkets ursprung.

Läs mer

24.04.2018

Nytt nedbrytbart material utmanar plasten

Varför ska kosmetika som används i ett par månader säljas i en förpackning som håller i hundratals år och som förr eller senare bryts ned till skadlig mikroplast i ekosystemet?

Läs mer

06.03.2018

Höggallring gav goda intäkter

I gallringsavverkningen vid Auvo Alannes stuga var det de största träden som fälldes. Höggallring förlänger skogens omloppstid men ger skogsägaren goda inkomster redan före förnyelseavverkningen.

Läs mer

09.01.2018

Skogsmaskinsföretagande med kvaliteten som prioritet

Timo Pesonen i Ilomants lärde sig av sin far att det lönar sig att göra skogsarbetet ordentligt från första början. På det sättet får man skogsägarnas förtroende.

Läs mer

28.09.2017

Virke byter ägare på nätet

Virkeshandelstjänsten Kuutio.fi öppnades för skogsägare i våras. På vilket sätt kan man avtala om virkeshandel på nätet? Och hur får man ut bästa möjliga nytta av tjänsten? Suomen Puukauppa Oy:s verkställande direktör Aku Mäkelä tipsar skogsägarna.

Läs mer

19.09.2017

Bondförnuft och ihärdighet hjälper bakom ratten på virkestransportbilen

Sarah Lindahl i Björneborg njuter av omväxlingen mellan de stora asfaltsvägarna och de små skogsbilvägarna när hennes arbete som virkestransportbilschaufför för henne från ett lass till ett annat. Ibland behövs det kreativitet i överraskande situationer.

Läs mer
Blogg

Vi frågar

Har älgarna gjort skada i din plantskog?
Ja
Nej

Resultatet på förra månadens fråga

Vet du hur du kan ta hänsyn till viltet i skogsbruket?

Ja (50%)
Nej (50%)

Röster sammanlagt 2 st

Skogscentralen på Facebook
Skogscentralen på Twitter