Prenumerera på Skogscentralens nyhetsbrev

Vi skickar ut ett nyhetsbrev om skogsfrågor 6-8 gånger om året. Det kostar ingenting att prenumerera på nyhetsbrevet, och du kan avbeställa det när du vill.
Finska

Använding av skogar

04.06.2019

Trä ger utrymme för experimenterande

Företaget Puuartisti tillverkar såväl bastulavar som leksaksbollar åt pandor på beställning. Skogscentralens företagsrådgivning har varit till hjälp för företaget under den första verksamma tiden.

Läs mer

09.05.2019

Man kan tappa björksav för eget behov eller för att sälja

När vårens värme smälter trädens och växternas celler efter vinterns köld börjar saven flöda i björken. Sav har samlats in i hundratals år som dryck och råvara. Också den kommersiella användningen av sav har ökat.

Läs mer

12.03.2019

Stora förväntningar på biokol

Biokol kan lösa många problem i framtiden. Företaget Carbofex i Tammerfors producerar kol av förstagallringsvirke från närskogarna att användas som växtunderlag.

Läs mer

06.11.2018

Medvind för sprängtickan

Sprängtickan har väckt stort intresse bland finländska skogsägare: I dag odlar över 200 skogsägare sprängticka, och antalet ökar.

Läs mer

20.10.2018

Öppen skoglig information ger skogsbranschen nyheter

I början av året blev skoglig information som samlats in om privatskogarna offentlig. Utifrån den öppna skogliga informationen har nya tillämpningar utvecklats som både virkesköpare och skogsägare har nytta av.

Läs mer

18.09.2018

Familjen semestrar i ett ekologiskt timmerhus

Traditionella timmerhus intresserar igen. Speciellt fritidsbostäder byggs ofta av timmer.

Läs mer

06.07.2018

Skogsreportern twittrar och bloggar för unga läsare

Laura Halvari arbetar i sociala medier för att inspirera ungdomar att söka sig till skogsbranschen. Hon vill ta upp skogsfrågor på ett ledigt och glatt sätt.

Läs mer

21.06.2018

Virkesköpare med känsla och finess

Skogsexperten Teija Hyytiäinen-Koskinen känner igen en bra stämplingspost och pratar öppet om virkets pris.

Läs mer

29.05.2018

Sågföretagande med stort hjärta

Sågföretaget Kolkonjoen Saha i Rantasalmi producerar sågvaror av trä från närskogarna och har fått rätt att använda varumärket Lähipuu, som lanserats av föreningen Suomen Sahayrittäjät (Finlands sågföretagare). Kunder till små sågföretag är i allämnhet intresserade av virkets ursprung.

Läs mer

24.04.2018

Nytt nedbrytbart material utmanar plasten

Varför ska kosmetika som används i ett par månader säljas i en förpackning som håller i hundratals år och som förr eller senare bryts ned till skadlig mikroplast i ekosystemet?

Läs mer

06.03.2018

Höggallring gav goda intäkter

I gallringsavverkningen vid Auvo Alannes stuga var det de största träden som fälldes. Höggallring förlänger skogens omloppstid men ger skogsägaren goda inkomster redan före förnyelseavverkningen.

Läs mer

09.01.2018

Skogsmaskinsföretagande med kvaliteten som prioritet

Timo Pesonen i Ilomants lärde sig av sin far att det lönar sig att göra skogsarbetet ordentligt från första början. På det sättet får man skogsägarnas förtroende.

Läs mer
Blogg

Vi frågar

Vet du hur du kan stöda naturens mångfald i samband med skogsvårdsarbeten?
Ja
Nej

Resultatet på förra månadens fråga

Har det gjorts iståndsättningsdikning i din skog?
 

Ja (50%)
Nej (50%)

Röster sammanlagt 4 st

Skogscentralen på Facebook
Skogscentralen på Twitter