Hoppa till innehåll
Till Skogscentralens sidan minSkog.fi
Till första sidan
Suomeksi

Anssi Niskanen: Vilka åtgärder i den nationella skogsstrategin ska regeringen verkställa?

10.05.2019

Anssi Niskanen

Skribenten är forstmästare och forstdoktor och arbetar som Skogscentralens näringsdirektör i Lahtis. När han själv säljer virke eller planerar skogsvård använder han e-tjänsten MinSkog.fi.

Alla bloggtexter

Den nationella skogsstrategin 2025 bereddes i över ett år i ett omfattande samarbete mellan intressenter under ledning av Jord- och skogsbruksministeriet. Statsrådet godkände strategin i ett principbeslut 12.2.2019. Programmet innefattar helheter som har att göra med skogsvård, användning av skogen, naturvård och utveckling av skogsdata och kommunikation. Den kommande regeringen beslutar vilka åtgärder i strategin som finansieras och verkställs.

 - - -

Mest politisk debatt har det förekommit om det årliga avverkningsmålet, som i programmet har satts till 80 miljoner kubikmeter. Redan i samband med valet föreslogs att avverkningsmålet ska vara mindre så att vi bättre kunde stävja klimatförändringen och trygga skogsnaturens mångfald. Som motargument presenterades att vi kunde sätta målet ännu högre om vi samtidigt skulle se till att skogen växer bra, att kol binds på lång sikt, att skog skyddas och att vi vårdar naturen i ekonomiskogarna. Motiveringen var att det inte är avverkningsmängderna som hotar skogsnaturens biologiska mångfald, utan att ett dåligt genomförande på naturobjekt och i närheten av dem kan göra det.

Andra viktiga utvecklingsobjekt i strategin har hamnat i fötterna av diskussionen om avverkningsmålet. Strategin eftersträvar bland annat att skogsfastigheterna ska växa i storlek, att den påverkan skogsbruket har på vattendragen ska minska, att METSO-programmet för skydd av södra Finlands skogar ska framskrida i snabbare takt och att digitaliseringen av skogs- och miljödata ska framskrida. Det är rent ut sagt synd att de mål som alla enats om som viktiga i strategin har hamnat i fötterna av diskussionen om avverkningsmålet.

Finlands skogscentral verkställer den nationella skogsstrategin. Vi håller till exempel på och utvecklar insamlingen och distributionen av skogs- och miljödata för att främja skogsbruket. Den skogliga information som Skogscentralen har kommer att uppdateras med laserskanningar, inte längre med tio års mellanrum utan med sex års mellanrum. Informationskvaliteten förbättras genom utveckling av provytemätningarna och tolkningen av mätdata.

Som den nyaste metoden att verkställa den nationella skogsstrategin påbörjade vi i april 2019 ett åtgärdsprogram för skogsbrukets hållbarhet och näringar. I programmet ingår utbildningar, rådgivning, projekt och verkställande av lagar med samma mål som finns i den nationella skogsstrategin: att utveckla användningen av skogarna och skogsvården så den blir hållbar, accepterad och lönsam och öka mervärdet och lönsamheten för näringarna som har sin grund i skogen. Istället för att gräla vill vi på Skogscentralen börja jobba för att skogsbranschen i Finland ska bli allt mer hållbar, lönsam och mångsidig. Vi lyckas inte med det här själva. För att verkställa skogsstrategin behövs brett samarbete i hela samhället och mellan alla aktörer.

Kommentarer
Peter.Lassus @ssv et.fi 22.06.2019 klo 19:15

Glad midsommar.min far Paul var skogstekniker i Jeppo från 1947-1978 då han blev pensionär.vi hade liten plantskola hemma på gården på 60-talet.roligt att följa med vad som händer inom skogen. Hur många plantskolor finns det i dagens Finland.ur ekologisk synvinkel är det väl bättre med många mindre plantskolor än några få stora?

Kommentera

Skicka din kommentar med formuläret nedan. Alla fält måste fyllas i.

Fyll i det här fältet.
Enkät
Fyll i det här fältet.
Gillade du artikeln? Nej, inte alls
Fyll i det här fältet.