Hoppa till innehåll
Till Skogscentralens sidan minSkog.fi
Till första sidan
Suomeksi

Roope Tonteri greppade röjsågen

Den trefaldige världsmästaren i snowboardåkning inledde i höstas studierna till att bli skogsarbetare och köpte samtidigt skog åt sig. Roope Tonteris skogsarbeten visas i den nya teveserien Menestystä Metsästä.
Enkät
Fyll i det här fältet.
Gillade du artikeln? Nej, inte alls
Fyll i det här fältet.
Roope Tonteri läser i manuskriptet.

Roope Tonteri blev skogsägare för ungefär ett år sedan.

10.09.2019

Text: Outi Tehomaa Bilder: Sanna Vornanen, Anne Kaljunen

Många kanske överraskades då den finländska snowboardstjärnan Roope Tonteri köpte en skogstraktor och små skogsfastigheter och meddelade att han är intresserad av skogsbranschen.

Sedan i höstas har Tonteri studerat till skogsarbetare med läroavtal vid yrkesinstitutet Kouvolan seudun ammattiopisto.

- Jag har bott i skogen och rört mig i naturen sedan jag var liten. Jag tänkte att det här kan vara min grej i framtiden. Om man till exempel tänker på vård av ungskog så nog är det otroligt fint hur man kan förvandla en snårskog till en skog, säger han.

På sommaren har Tonteri övat flitigt med sina egna redskap och bekantat sig med skogsarbetena. När man svettas med röjsågen i hand hålls också konditionen uppe och man behöver inte besöka gymmet så ofta.

- Jag lär mig nytt hela tiden. Det är fint att genom studierna få se och förstå hur man sköter skogen i Finland, säger Tonteri.

Proffssnowboardåkaren hade länge funderat på att köpa skog. Nu har han ett tjugotal hektar och kan tänka sig att köpa mer senare.

- Mitt första skifte köpte jag via en mäklare och efter budgivning. Största delen av min skog är ungskog, men jag har också plantskog och lite förnyelsemogen skog, säger han stolt.

Ett tv-team filmar en skogsklädd Roope Tonteri i skogen.I Roope Tonteris nya teveserie bekantar vi oss till exempel med skogsvård och olika avverkningssätt.

Snowboardåkningen är en livsstil

Roope Tonteri började åka snowboard när han gick i första klass i skolan. Under de föregående vintrarna hade pappa låtit honom åka utför på skidor och farten fångade genast Tonteri.

I backen fanns äldre pojkar som åkte med snowboard. Snön yrde kring brädena och många filmade sig själva då de utförde tricks och hopp.

- Jag tyckte det såg coolt ut. Snowboardåkningen hade annars också ett lyft i början av 2000-talet. Som barn var det min dröm att vara professionell snowboardåkare, säger Tonteri.

Tonteri blev rikskänd 2013 då han vann världsmästerskapet i två grenar, big air och slope style, i VM-tävlingarna i Kanada. Det tredje VM-guldet kom 2015 i tävlingarna i Österrike. Tonteri har också deltagit i två vinter-OS och varit en del av landslaget i många år.

Den kommande vintern är en sorts mellanperiod då Tonteri vill fokusera på att åka utför, filma snowboardåkningen och delta i skateboardtävlingar som är en del av uttagningarna inför sommar-OS i Tokyo 2020. Han kommer inte att tävla lika mycket i snowboardåkning som förut.

- Jag har deltagit i snowboardtävlingar i många år, alltid på samma platser och med samma tricks. Då hinner man inte åka utför lika mycket, och det är det som är det viktigaste för mig. Nu vill jag kunna göra det och söka min väg. I vår och sommar gör vi sedan upp en ny plan.

- Jag tänker fortfarande inte att jag ska träna när jag ger mig ut i backen. Snowboardåkningen är främst roligt och en livsstil för mig, säger han.

Teveserien tar ut Tonteri i skogen

Roope Tonteri är ivrig inför sina skogsarbetarstudier och vill dela samma iver med andra. I vintras fick han en idé om att man kunde filma en teveserie om hans erfarenheter som ny skogsägare.

Tillsammans med ett litet produktionsteam tog han fram ett bildmanus och i somras tillbringade han flera veckor framför kamerorna i skogen i sina gamla hemtrakter.

Teveserien Menestystä Metsästä (på svenska ungefär Framgång från skogen) består av sju delar och har sänts på Inez-TV och i Youtube från den 4 september. I vår kommer serien att visas på Alfa TV. I serien diskuterar Tonteri avslappnat skogsärenden med experter i branschen. Avsnitten handlar om köp av skog, skogsvårdsarbeten, olika avverkningssätt och också de rekreationsmöjligheter som skogen erbjuder.

- Det är väldigt lite skådespeleri i serien. Jag är mig själv hela tiden. Jag ville göra den här serien för att jag tycker om att prata om skogsfrågor. Ibland känns det som om många som inte äger skog har väldigt svartvita åsikter om vad man borde göra med skogen, säger Tonteri.

Också på fritiden tillbringar Tonteri mycket tid i naturen och på stugan. Där tar han långa promenader, hugger ved och letar efter lämpligt virke för att bygga tricksbanor i snowboardbackarna. Också den egna skogen och arbetet där erbjuder återhämtning.

- I skogen slappnar jag av. Det är min tillflyktsort. När jag startar traktorn och sätter på radion behöver jag inte tänka på så mycket annat.

Roope Tonteri, skogsarbetaren Ari Oinas och skogsrådgivaren Henri Hiltunen sitter i skogen under en paus i inspelningarna.​​​​​​​Serien Menestystä Metsästä filmades i somras. Förutom Tonteri deltog också skogsvårdsföreningens skogshuggare Ari Oinas och Skogscentralens skogsrådgivare Henri Hiltunen i inspelningarna.

Kommentarer

Ingen har ännu kommenterat artikeln.

Kommentera

Skicka din kommentar med formuläret nedan. Alla fält måste fyllas i.

Fyll i det här fältet.