Hoppa till innehåll
Till Skogscentralens sidan minSkog.fi
Till första sidan
Suomeksi

Nu vill många samla kåda

Kåda är naturens eget mirakelmedel, och den kan plockas eller tappas från träd och tas till vara. Om du vill sälja kåda bör du börja med att hitta en köpare och komma överens om kvalitetskrav och mängder.
Enkät
Fyll i det här fältet.
Gillade du artikeln? Nej, inte alls
Fyll i det här fältet.
Människa ristar i en trädstam i skogen

Kåda samlas i grövre granskog, berättar skogstjänstföretagaren Johanna Talvitie. För att ta kåda måste man ha tillstånd av markägaren.

27.06.2023

Text: Outi Tehomaa Bilder: Outi Tehomaa och Sanna Karvonen

Skogstjänstföretagaren Johanna Talvitie tar upp en klump kåda och sniffar på den. 

– Det doftar så gott och rogivande, säger hon. 

Kådan har egenskaper som gör att många är intresserade av att samla och förädla den. Talvitie berättar att det har forskats mycket speciellt om grankåda. Kåda innehåller antimikrobiella ämnen, och det används till exempel i vård av eksem och hudskador, i kosmetika och hudvårdsprodukter samt skötselprodukter för djur. 

– Kådämnen har också tillsatts i till exempel djurfoder. Det har konstaterats att det minskar tarminfektionerna bland produktionsdjur och därmed behovet av antibiotika, säger Talvitie. 

Produkter av kåda i tre glasburkar.

Kåda används till exempel som råvara i olika vårdande krämer.

Plocka eller tappa 

Trädet börjar utsöndra kåda när barken skadas. Det är trädets försvar och sätt att hela sitt sår. Talvitie berättar att det finns två sätt att ta till vara kåda. Man kan plocka det från skadade träd i skogen eller så kan man skära ett mönster i trädstammen och tappa kåda genom det. Båda sätten kräver tillstånd av markägaren. 

– Man samlar oftast kåda i förnyelsemogen granskog eller blandskog. De bästa kådskogarna är aningen oskötta och kanske lite för täta. I välskötta skogar har de skadade träden ofta tagits bort. 

Talvitie berättar att man kan plocka kåda från träden praktiskt taget året om. Bäst går det på vårvintern när skaren bär och kölden håller kådan hård. Då slipper man också mygg och älgflugor. 

Tappa kåda ur träden kan man börja göra på våren. Till det används huvudsakligen friska och oskadda granar. Man börjar med att skära ut ett mönster i barken och samlar sedan upp kådan i en påse när den börjar rinna. 

– Det kan ta lång tid innan det börjar samlas kåda i påsen. Det beror mycket på temperaturen. För att kådan ska rinna ut krävs ungefär 20 grader. 

Handskar och verktyg på ett bord.

Man behöver rena handskar när man plockar eller tappar kåda ur träd. Med kniven får man loss kådan från trädet. Kniven är det bästa redskapet också för att karva in tappningsmönstret i trädet.

Fiskbensmönster i trädet 

Det mönster som används mest i Finland påminner om ett fiskskelett. Talvitie rekommenderar att man först sågar bort trädets nedre grenar med handsåg och sedan tunnar ut barken till exempel med barkjärn. Tappningsmönstret kan man karva med kniv. Sedan fäster man tappningsröret och påsen där kådan ska samlas upp. 

Snitten i mönstret på trädet får inte skäras för djupt, så att inte trädet skadas för mycket. Mönstret skärs genom ytterbarken, innerbarken och kambiet ända till den hårda splintveden, men inte längre. 

– Det kan kännas frestande att använda till exempel en vinkelslip eller motorsåg, men det rekommenderar jag inte. Täljkniv är bäst. När man gör tappningsmönstret rekommenderar jag att man använder skyddsglasögon eftersom det lossnar överraskande mycket skräp från trädet. 

Det är bra att välja tappningsträden i skog som kommer att slutavverkas om 2-3 år. Tappningsmönstret är ingen stor skada på trädet, men på sikt kan det ge färgskador. 

Tappningen av kåda fortsätter hela sommaren. Talvitie säger att man minst en gång i månaden bör kontrollera att påsarna inte har lossnat. I augusti-september när vädret blir svalare är det dags att plocka bort utrustningen från träden. 

Fiskbensmönster på trädstam.

Fiskbensmönstret är det som används mest i Finland. Man kan börja tappa kåda på våren.

Svårt att beräkna vinsten 

För några år sedan grundade Johanna Talvitie sitt företag Väkipuu där hon lär skogsägare att samla naturprodukter och använda sin skog på ett mångsidigt sätt. Hon köper också upp kåda av skogsägare och säljer vidare till förädlare. 

För skogsägare som är intresserade av att sälja kåda rekommenderar hon att de går en kurs. Det lönar sig att börja småskaligt med att tappa kåda från några få träd. 

– Om tappningen går bra kan man sedan utvidga verksamheten. Men först behöver man hitta en köpare till kådan och komma överens om kvalitetskraven på råvaran och hur stora mängder som ska levereras. Då undviker man att göra en massa arbete och sedan inte få råvaran såld, säger Talvitie. 

Det är svårt att uppskatta hur mycket man kan tjäna på kåda. När man tappar kåda kan man beroende på väder få 50–400 gram kåda från ett träd på en sommar. Det kan med andra ord variera mycket. I dag får man cirka 40–70 euro per kilo kåda. 

– Efterfrågan på naturprodukter har ökat enormt de senaste åren. Också på kåda är det större efterfrågan än utbud just nu. En fördel med kåda är att det inte far illa så lätt, utan håller sig bra till exempel i rumstemperatur. Det gör den lätt att förvara, säger projektchefen Eveliina Oinas vid Finlands skogscentral. 

Oinas leder ett projekt​​​​​​​ där man sammanför skogsägare och företagare i naturproduktsbranschen och utvecklar näringsverksamheten i naturproduktsbranschen. 

– Coronatiden har säkert bidragit till intresset för hygien och antimikrobiella ämnen, som kåda. Det här är också en råvara som det finns gott om i skogarna. 

Två människor granskar en trädstam.​​​​​​​​​​​​​​

Projektchefen Eveliina Oinas vid Skogscentralen har märkt att många skogsägare blivit intresserade av naturprodukter. Företagaren Johanna Talvitie rekommenderar att man börjar med att prova på i liten skala.

Tips! 

Gör din egen kådsalva 

  • För att göra salva av kåda behöver du kåda, rybsolja och en liten mängd bivax. 
  • Krossa kådan. Lägg kådsmulorna i en liten kastrull och häll rybsoljan över så att de täcks. Smält försiktigt blandningen i ett vattenbad till en flytande lösning. 
  • Sila blandningen till exempel genom en sil eller gasväv för att få bort skräp. 
  • Tillsätt bivax och vid behov mera olja. Rör om så att vaxet smälter in i smeten. Häll upp i små burkar. 
Kommentarer
Jollacar55@gmail.com 28.07.2023 klo 12:24

Kan man äta kåda i medicinsk syfte ?
I så fall vad är den bra för ?
Tacksam för svaret
Jolanta Carlsson

Eveliina Oinas 28.07.2023 klo 12:24

Tack för din fråga! Man ska inte äta kåda. Enligt finsk lagstiftning kan kåda inte heller användas som ingrediens i livsmedel eller kosttillskott för människor. Förr i tiden har man också i Finland tuggat kåda som tuggummi, men knappast ätit det.

Margareta Andersson 18.03.2024 klo 08:43

Hur länge kan man tappa kåda från ETT träd?

Erik Gustafsson 10.06.2024 klo 02:51

Kan man köpa grankåda av dig?
gustafsson_erg@hotmail.com

Helen Carvenius 10.09.2024 klo 22:42

Hej jag önskar köpa lite låda för att göra läpp balm, vart får jag tag på det ?

hcarvenius@yahoo.com

Kommentera

Skicka din kommentar med formuläret nedan. Alla fält måste fyllas i.

Fyll i det här fältet.