Hoppa till innehåll
Till Skogscentralens sidan minSkog.fi
Till första sidan
Suomeksi

Amskidabamski vårdar sina skogar för kommande generationer

Anne-Mari Tarkkio är känd i sociala medier under namnet Amskidabamski, det vill säga Amski. Hon är en ung hemmansägare som har blivit populär genom att publicera innehåll om sitt hemman i sociala medier. När Amski köpte sin gård 2018 medförde generationsväxlingen inte bara mark utan också skogar.
Enkät
Fyll i det här fältet.
Gillade du artikeln? Nej, inte alls
Fyll i det här fältet.
Anne-Mari Tarkkio går i granskog.

Anne-Mari Tarkkio njuter av lugnet i skogen.

14.05.2024

Text: Tuija Simpanen Bilder: Hannu Ikonen

Deltog i skogsarbetet sedan barnsben 

– Jag har vuxit upp på en gård och skogen har alltid varit en stark del av mitt liv. Jag har sedan barnsben deltagit i arbetet på gården både i skogen och i ladugården. Att vara med i skogsarbetet som barn påminde mer om en utflykt än om en arbetsdag. Jag minns att jag som mini-Amski lekte med kottar i skogen och åt korv. När jag växte upp fick jag först en röjsåg att arbeta med i skogen. När jag fick börja använda motorsågen började jag gallra innan jag fick fälla träd, berättar Anne-Mari Tarkkio

Numera är Amskis favoritjobb inom skogsvården den första gallringen och det som hon gillar minst är plantering. 

Amski är agrolog till sin utbildning. I studierna ingick skogsvård, men hon har också lärt sig mycket om skogsvård av erfarenhet. 

– När det gäller ny information har till exempel Skogscentralen bra webbsidor, utbildningar, webbinarier och en webbtidning om skogsvård, berättar Amski. 
 

Anne-Mari Tarkkio står bredvid en stor gran och tittar uppåt.

Amski har lärt sig mycket om skogsvård av erfarenhet.
 

En positiv attityd bär långt 

Unga, självständiga kvinnliga hemmansägare är tyvärr fortfarande sällsynta och Amski har på ett träffande sätt utsett sig själv till husbondinna. När man frågar Amski om hon har stött på fördomar om skogsvård berättar hon att man lyckligtvis får vara i lugn och ro i skogen och att där hör man främst fåglar, sågar eller Spotify.

– Däremot finns det gott om kommentarer i sociala medier. Jag gjorde en video för en tid sedan där jag filade motorsågskedjan. Jag fick många kommentarer. I hälften av kommentarerna sade man att jag filade kedjan i fel vinkel och i hälften att jag filade rätt. Jag tror att det finns många sätt, konstaterar Amski. 

Gällande utmaningar som skogsägare påträffar kommer Amski att tänka på ett missöde från den gångna vintern. Hon tänkte att man kanske ännu en gång kunde hämta träd från ön över den frusna ån. Det blev inte av. Traktorn sjönk redan vid stranden och måste vinschas upp. Amski, som har en positiv attityd, konstaterar att "vanligen brukar det ordna sig". 

Skog för många ändamål 

– Jag har också stött på tankesättet "stora, onda skogsägare" och det stör och förargar mig. Det är viktigt för mig att bevara skogarnas mångfald, ta hand om skogarna och vårda dem väl, berättar Amski.

Amski berättar att hon också äger skyddad skog och konstaterar att skogen som är skyddad i Finland verkligen är skyddad. Hon har också vårdbiotop-beten, där sex herefordar, som Amski har lånat, betar. 

– Jag vårdar skogen för mina eventuella barnbarn, för kommande generationer. Jag njuter själv av de skogar och beundrar själv de skogar som min farfar en gång i tiden har planterat, avslutar Amski. 

Anne-Mari Tarkkio sitter på en mosstuva i sin egen skog. ​​​​​​​

Amski berättar om sitt hemman i sociala medier. 

Kommentarer

Ingen har ännu kommenterat artikeln.

Kommentera

Skicka din kommentar med formuläret nedan. Alla fält måste fyllas i.

Fyll i det här fältet.