Hoppa till innehåll
Till Skogscentralens sidan minSkog.fi
Till första sidan
Suomeksi

Flis blir till badkar

Vattentåligt trä lät som en så omöjlig och motstridig ekvation att den bara måste genomföras, berättar Woodios vd Petro Lahtinen.
Enkät
Fyll i det här fältet.
Gillade du artikeln? Nej, inte alls
Fyll i det här fältet.
Woodios verkställande direktör Petro Lahtinen sitter i ett badkar gjort av trä.

– Det finns inget hinder för att all badrumsinredning skulle kunna ersättas med träprodukter i framtiden, säger Woodios vd Petro Lahtinen.

21.04.2020

Text och bild: Outi Suoranta

Handfatet är gjort av flisad asp. Ytan är slät, men varm. Inte kall som på ett porslinshandfat. Man får inga stickor i fingrarna, för handfatet är tillverkat av flis uppblandat med en polyesterharts. Resultatet av det är vattentålig träkomposit som kan användas till exempel i badrummet.

Det finländska företaget Woodios vd Petro Lahtinen säger att det först bara var en idé och att man sedan började fundera på hur den skulle kunna genomföras.

– Få företagsidéer bygger på en omöjlighet, men hos oss blev det just precis så.

I dag tillverkar Woodio handfat och badkar i Kånala i Helsingfors, men Lahtinen säger att man planerar att börja producera också toalettstolar och väggplattor i framtiden.

– Åtminstone jag själv ser fram emot att kunna tillverka en toalettstol av trä.

 

Två kilo flis per handfat

Tillverkningen av handfat är serieproduktion men den sker helt och hållet för hand. Största delen av handfaten är skålformade, men alla 16 modeller har sina egna formar som de stöps i. Det går åt ungefär två kilogram träflis till ett handfat. Storleken på de enskilda flisorna varierar mellan några millimeter och några centimeter, så varje handfat är unikt.

Närbild av två händer som håller i träflis.

Träflisen till handfaten kommer från Estland och Finland. 

 

– Eftersom vi använder naturmaterial kan det finnas nyansskillnader beroende på varifrån virket kommer. Precis som med parkett.

Företaget har en estländsk flisleverantör men använder också flis från Finland och från massafabrikernas biflöden. Om flisen är av så kallat skräpvirke tvättar man bort till exempel sand från den.

– Miljötänket har gjort starkt intåg också i konsumenternas badrum. Många tänker att det bara handlar om att minska vattenförbrukningen, men det är mycket mer ekologiskt att tillverka ett handfat av trä än att till exempel bränna keramik, säger Lahtinen.

 

Kan vara intressant också i andra länder

Efter att ha stöpts i formar och fått stelna i fyra timmar ska handfaten slipas, betsas och besprutas med en smutsavstötande ytbeläggning. Sedan är produkten klar för ett nytt hem. Då det åtminstone än så länge är en handgjord produkt kan trähandfatet inte tävla med porslinsvarianten vad gäller priset.

– Eftersom det är en finländsk designprodukt är priset kring 600 euro. I en större badrumsrenovering som kostar tusentals euro är det ändå värt att satsa på ett handfat som följer tiden och trenderna.

Lahtinen säger att det inte finns något hinder för att alla badrumsmöbler skulle kunna ersättas med träprodukter i framtiden. Inom fem år hoppas Woodio ha automatiserat produktionen så att företaget kan tillverka stora volymer av all badrumsinredning.

– Att forma finskt trä till en vattentålig form är en uppfinning som också bör föras utomlands.

Närbild av ett handfat gjort av trä.​​​​​​​

Träkompositen som handfaten är gjorda av tål vatten bra. 

Kommentarer

Ingen har ännu kommenterat artikeln.

Kommentera

Skicka din kommentar med formuläret nedan. Alla fält måste fyllas i.

Fyll i det här fältet.