Hoppa till innehåll
Till Skogscentralens sidan minSkog.fi
Till första sidan
Suomeksi

Skoglig festtårta

Baka en skoglig festtårta till ära av det hundraåriga Finlands skogar och Skogscentralens hundra år.
Enkät
Fyll i det här fältet.
Gillade du artikeln? Nej, inte alls
Fyll i det här fältet.
Tårtan är helt täckt av grön marsipan och garnerad med gran- tall- och björkfigurer av marsipan längs sidorna. Uppe på kakan ligger en timmerhög av marsipan, och bakom den står några marsipangranar.

05.12.2017

Text Anne Penttilä, recept Kirsi Greis | Bilder Pekka Nieminen

Den friska skogliga tårtan har smak av skogens bär och sin sötma får den av sirap på granstrunt, marsipanöverdraget och de ätbara dekorationerna av sockermassa. Dekorationerna kan till exempel visa ditt eget skogslandskap.

 

Läcker festtårta – så här bakar du kakan:

Baka kakbotten, dela den i tre delar när den har svalnat och fukta med kring en och en halv deciliter bärsaft.

Fyllningen: Lägg gelatinet i kallt vatten. Vispa mascarponen mjuk och blanda med yoghurten. Häll i granstruntssirap, lite i taget och smaka av så fyllningen inte börjar smaka bittert. Vispa sedan vaniljsåsen till skum i ett annat kärl.

Värm 2 matskedar vatten i mikrovågsugnen och låt de blötlagda gelatinbladen smälta i vattnet. Låt svalna till rumstemperatur och vispa ner i mascarpone-yoghurt-blandningen.

Vänd ner vaniljskummet i blandningen. Dela blandningen i två delar och blanda ner hela hallon i den ena delen och lingon i den andra. Krossa först hälften av lingonen och blanda med 1–2 teskedar socker. Kontrollera smaken och öka vid behov mängden socker eller granstruntssirap.

Fodra en tårtform med plastfolie. Placera sedan tårtbottendelarna i formen med den översta delen längst ner och sprid ut hallonfyllningen. Placera sedan den mellersta delen av tårtbotten ovanpå hallonfyllningen och sprid ut lingonfyllningen. Den nedersta delen av tårtbotten placerar du sedan högst upp. Vik plastfolien över tårtan och låt stelna i kylskåpet, helst till nästa dag.

 

Garnera med marsipan

Stjälp ut kakan på ett serveringsfat och sprid ut ett jämnt lager sockerkräm eller tjock sylt på den. Kavla marsipanen med florsocker till en tunn skiva och lyft på kakan. Vid behov hittar du anvisningar på Youtube. Gör och placera dekorationerna.

 

Skoglig festtårta

En sockerkaksbotten på 6–7 ägg

(Krossa ner 40 gram pinjefrön i mjölet om du vill.)

Fyllningen:

  • 2 förpackningar mascarpone-ost á 250 gram
  • 1 burk Valio Eila Hedelmäinen-hallonyoghurt
  • granstruntssirap (t.ex. cirka ½ dl Villiaromis granstruntssirapssås) eller socker
  • 4 dl laktosfri Flora Vanilla-vaniljsås
  • 10 gelatinblad
  • 2 dl hallon och 2 dl lingon

Sockerkräm under marsipanen:

  • 125 g smör
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 4 dl florsocker med jordgubssmak
  • 1 msk vatten

Vispa smöret smidigt, lägg till vaniljsocker och florsocker lite i taget, till sist vatten.

750 gram marsipan för överdraget. Sockermassa i olika färger för dekorationerna: ta ut figurer med kniv eller schabloner från den tunt kavlade massan. Av lakrits som har täckts med brun massa eller Pätkis-stänger kan man skapa stockar. Fäst dekorationerna med livsmedelslim eller en droppe vatten. Nävern på björken kan du måla med svart pastafärg eller med livsmedels­tusch.

Granarna på kakan: kavla ut en kring en halv centimeter tjock skiva av grön massa och skär ut några små granar. Stick in en tandpet­are i dem så att hälften förblir synlig och placera på kakan.