Bli en bättre beställare
Semestern är ett ypperligt tillfälle att röja i plantskogen. Eller har du kanske andra semesterplaner? I så fall är det smart att låta proffsen sköta åtminstone en del av skogsvårdsarbetena. Bedöm dig själv som skogsägare och beställare. Hur mycket tid, krafter och arbetsredskap har du? Och vad ska du tänka på när du beställer arbeten av skogsproffs?

Gå ut i skogen med den som ska göra arbetet alltid när det är möjligt. Då kan ni kolla kartan och arbetsområdet tillsammans och du kan försäkra dig om att dina önskemål går fram.
11.02.2020
Text: Annikka Selander Foton: Gerd Mattsson-Turku, Annikka Selander, Skogscentralen
1.Gör klart för dig vad du vill ha
Dina egna mål avgör hur du sköter och använder din skog. Definiera dina mål för hela fastigheten och för de olika trädbestånden. Vilket mål är viktigast: virkesproduktionen, landskapet, naturvården eller något annat? När du vet vad du vill är det lättare för dig att välja de rätta åtgärderna.
Bestäm vad du gör själv och vad du beställer. Oftast är det ekonomiskt lönsamt att göra hand- och fotarbeten själv. Det bästa exemplet är gräsröjningen runt de planterade plantorna.
Det finns en optimal tidpunkt för alla skogsvårdsarbeten. Till exempel ett års fördröjning av slyröjningen höjer arbetskostnaderna och försvagar barrträdens tillväxt med ungefär 10 procent. Det lönar sig alltså inte att vara en tidsoptimist, utan att i stället planera sin egen tidsanvändning lite i underkant.
I skogsvården har alla beslut och åtgärder långtgående följder. Misstag och felaktiga satsningar kan leda till extra arbete, högre kostnader och mindre inkomster från virkesförsäljningen. Det viktigaste sättet att hantera skogsbrukets risker är att välja de bästa skogsvårdsmetoderna och göra eller låta göra arbetena i rätt tid.
I den här granplanteringen har slyröjningen blivit ogjord. Om du inte hinner röja själv vid den optimala tiden, köp då arbetet av ett skogsproffs.
2. Be om alternativ och gör en tydlig beställning
En tydlig beställning är den bästa garantin för ett önskat slutresultat. Var inte rädd för att ställa frågor och jämför sedan de olika alternativen. Om det är möjligt så kolla arbetsobjektet i skogen tillsammans med proffset. Be om en uppskattning av kostnaderna för de olika alternativen.
Förbered dig för beställningen genom att skriva en minneslista med frågor som du vill ställa. Du kan göra tydlig och detaljerad beställning när du vet vad du vill.
3. Be om ett kostnadsförslag och gör ett skriftligt avtal
Ta reda på hur dina val inverkar på beståndets kommande skötselbehov och följande åtgärder. Vid beståndsvård trädskiktsvis räcker förnyelsefasen ända till första gallringen. En lösning som på kort sikt verkar vara förmånlig kan bli dyr i längden.
Berätta om dina önskemål till exempel vad beträffar trädslagsförhållanden och naturhänsyn. Försäkra dig om att du och aktören har samma uppfattning om utgångsläget och arbetsområdet. Be om en tidtabell och kom överens om hur aktören tar kontakt med dig före arbetet, medan det pågår och när det är färdigt.
Du kan köpa alla arbeten av en tjänsteleverantör eller dela upp dem. Det finns ett utbud av olika tjänstepaket till exempel för anläggande av plantbestånd och tryggandet av förnyelseresultatet.
Den som planterar, markbereder eller röjer kan dokumentera egenkontrollen på papper eller i en app på smarttelefonen.
4. Kräv egenkontroll och god kvalitet
När aktören följer upp sitt eget arbete blir kvaliteten bättre och det blir kostnadseffektivt för dig som kund. Fråga aktören hur hen följer upp sitt arbete och be om att få en rapport från egenkontrollen. Jämför slutresultatet med din beställning och ge respons.
Minneslista för dig som beställer skogsvårdsarbeten
- Det lönar sig att göra skogsvårdsarbetena vid rätt tid. Då undviker du tillväxtförluster och extra kostnader.
- En beställning i enlighet med skogsvårdsrekommendationerna är alltid ett tryggt alternativ. Rekommendationerna innehåller de bästa metoderna som bygger på forskningsrön och skogsägarens mål. I slutet av boken finns en checklista för skogsvårdens kvalitet, den kan du använda när det blir aktuellt att beställa skogsvårdsarbeten
- Viltbuskage och kantzoner är exempel på vardagsnaturhänsyn. Gå igenom checklistan för naturhänsyn tillsammans med aktören innan arbetet påbörjas
- I MinSkog.fi hittar du de aktörer som erbjuder skogsvårdstjänster i din kommun och som du kan ta kontakt med och be om en offert för det aktuella skogsvårdsarbetet. I e-tjänsten kan du också berätta om dina skogsbruksmål. När skogsproffsen känner till dina mål kan de skräddarsy sina tjänster för dig.
Kommentera
Skicka din kommentar med formuläret nedan. Alla fält måste fyllas i.
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat artikeln.