Hoppa till innehåll
Till Skogscentralens sidan minSkog.fi
Till första sidan
Suomeksi

Trä ger utrymme för experimenterande

Företaget Puuartisti tillverkar såväl bastulavar som leksaksbollar åt pandor på beställning. Skogscentralens företagsrådgivning har varit till hjälp för företaget under den första verksamma tiden.
Enkät
Fyll i det här fältet.
Gillade du artikeln? Nej, inte alls
Fyll i det här fältet.
Miikka Kotilainen står bakom ett högt bord av trä och pratar med företagsrådgivare Leila Laukkanen i Puuartistis produktionslokal.

Puuartistis Miikka Kotilainen har fått hjälp i att kartlägga virkesmaterial av Skogscentralens företagsrådgivare Leila Laukkanen.

04.06.2019

Text: Hanna Tahvanainen Bilder: Hanna Tahvanainen, Julia Reijonen och Joona Kotilainen

Puuartistis lokal i Kontiolax är omringat av träd och utanför hallens fönster syns skogen. Inne i hallen är arbetet i full gång och trä blir till olika produkter.

Miikka Kotilainen grundade företaget Puuartisti, på svenska träartist, för fyra år sedan och är också kreativ chef. I början arbetade bara Kotilainen på företaget men snart fanns det behov för flera anställda. Nu sysselsätter företaget fyra fast anställda personer och dessutom anlitar man praktikanter.

Bollar åt pandorna

De kanske mest kända produkterna tillverkade av Puuartisti är bollarna i trä som pandorna i Etseri djurpark leker med. Det var svårt att hitta lämpliga leksaker åt pandorna så Puuartisti tillverkade de 12 kilogram tunga, slitstarka bollarna i trä åt dem. Kotilainen säger att speciellt pandan Lumi genast fattade tycke för bollen och har lekt med den mycket.

Puuartisti har också tillverkat matbord, trappor, bastulavar och gårdsbyggnader av trä. Just nu pågår arbetet med planeringen av en smartmast i trä för 5G-nätverket. Träprodukterna skapas enligt beställning och kunderna kan delta i planeringen av dem.

Kotilainen tycker om att experimentera och njuter av att han inte behöver tillverka samma produkt två gånger.

En panda i Etseri djurpark sitter på marken och framför den på marken ligger en träboll. Pandorna i djurparken i Etseri tycker om att leka med bollarna i trä.
 

Annat än björk och tall

Puuartisti tillverkar främst sina produkter av mer speciella trädslag som lönn, rönn och lärkträd. Företaget får sitt material på olika sätt, till exempel direkt av privatpersoner.

- Det går att erbjuda också enstaka träd åt oss. Vi skaffar i huvudsak träden från närområdet men kan också köpa mer speciella träd längre ifrån. Lämpliga träd kan vi också hitta till exempel i stadens energivedshögar, säger Kotilainen.

Till Puuartistis utbud hör också Tarinapuu-produkterna. De tillverkas precis som namnet antyder av träd som har en historia som till exempel hänger ihop med trädets växtplats (tarinapuu betyder på svenska ungefär historieträd). Träden huggs inte ner för att företaget behöver dem utan för att de till exempel måste huggas av säkerhetsskäl.

- Vår politik är att vi inte märker ut stående träd. Trädet fälls av någon annan orsak och sedan funderar vi på hur vi kunde utnyttja det, säger Kotilainen.

Stöd till företagsverksamheten av Skogscentralen

Puuartisti har fått råd av Skogscentralen för verksamheten och till exempel för hur man hittar lämpligt material.

- Vi har fått stöd i praktiska ärenden och i att bygga nätverk. Skogscentralen gör det möjligt för små aktörer som oss att få kontakt med andra, säger Kotilainen.

Skogscentralens företagsrådgivare Leila Laukkanen har bland annat hjälpt Puuartisti planera anskaffningen av större mängder material.

- Hjälp i materialkartläggningen stöder företagets tillväxt och bidrar till nya beställningar. Hjälpen gjorde så att vi kunde vara säkra på att det finns material att få, säger Kotilainen. Puuartisti har också som avsikt att ansluta sig som aktör i Skogscentralens e-tjänst MinSkog.fi. Då kan företaget nå en stor mängd skogsägare.

Miikka Kotilainen har fotats i en ekonomiskog bestående till stor del av tall.​​​​​​​
Miikka Kotilainen njuter av det kreativa arbetet. Företagets produkter planeras tillsammans med kunderna.

Tillväxt också från internationella marknader

Avsikten är att Puuartisti ska fortsätta växa och det finns en vision om ett tio personer stort team. Utvidgningen av företagets lokaler blev klar i årsskiftet och nu finns det tillräckligt med utrymme för alla anställda, allt material och alla maskiner som behövs. Verkstaden kan också växa vid behov för hallen är planerad så att den lätt kan utvidgas.

Puuartisti är också intresserat av internationella marknader. Marknaden för måttbeställda produkter finns främst i hemlandet men företaget har till exempel gjort planeringsprojekt och underentreprenader i utlandet. Företagets mål är också uppdaterat så det ligger på en internationell nivå.

- Vårt mål är att vara världens bästa snickarverkstad, säger Kotilainen om företagets framtidsplaner.

Kommentarer

Ingen har ännu kommenterat artikeln.

Kommentera

Skicka din kommentar med formuläret nedan. Alla fält måste fyllas i.

Fyll i det här fältet.