Hoppa till innehåll
Till Skogscentralens sidan minSkog.fi
Till första sidan
Suomeksi

Upprättare, de minimis och makar tillsammans – så fyller du i stödansökan i MinSkog.fi korrekt

När du ansöker om skogsbrukets stöd i Skogscentralens tjänst MinSkog.fi kan du stöta på ord du inte genast känner igen och frågor du inte vet hur du ska besvara. Vi har samlat tipsen som hjälper dig svara rätt på de svåraste punkterna i stödansökan i MinSkog.fi.
Enkät
Fyll i det här fältet.
Gillade du artikeln? Nej, inte alls
Fyll i det här fältet.
En hand pekar på en surfplatta där Metsään.fi-tjänsten och ansökan om skötsel av plantbestånd och ungskog är öppna.

I stödansökan för vård av plantbestånd och ungskog i MinSkog.fi frågas det bland annat efter upprättare, sökande och ombud.

06.05.2025

Text: Eva Ekholm, bilder: Skogscentralen

I MinSkog.fi kan du ansöka om stöd för vård av plantbestånd och ungskog och för vitaliseringsgödsling. Du kan också anmäla när en vitaliseringsgödsling har utförts. Blanketterna i MinSkog.fi vägleder dig och säger till om du till exempel fyller i en uppgift i fel format. På många platser i tjänsten finns också ett grönt frågetecken – klicka på det för att läsa mer detaljerade anvisningar.

Vem är upprättare, sökande eller ombud?

I stödansökan för vård av plantbestånd och ungskog samt stödansökan och anmälan om verkställande för vitaliseringsgödsling i MinSkog.fi frågas det bland annat efter upprättare, sökande och ombud.

Upprättare är den person som fyller i ansökan eller anmälan om verkställande. I MinSkog.fi är upprättaren alltid den som är inloggad. Du behöver inte redigera den här uppgiften – informationen är ifylld automatiskt. Vill du ändå få stödbeslutet till en annan e-postadress, kan du lägga till den under ansökningsspecifika uppgifter.

Sökande är oftast den som äger skogen där arbetet som stöds utförs. En skog kan ha flera ägare. Sökande kan också vara en person med besittningsrätt, eller bara en del av ägarna till en samägd skog, bara de tillsammans äger minst 60 procent av skogen.

Ombud är en person som har rätt att sköta ärenden kring stödet med Skogscentralen på den sökandens vägnar. Ange dig själv som ombud om du fyller i ansökan för någon annans räkning. Ombudet har ofta en skriftlig fullmakt. Skicka bara in fullmakten till Skogscentralen om den särskilt begärs.

Stödmottagare är den person eller det företag som får stödet inbetalt på sitt konto. Vanligen är detta sökanden, men det kan också vara till exempel ett företag som utför arbetet i skogen. Mottagaren ska betala skatt på stödet och uppge det i skattedeklarationen för skogsbruk. Stödet innehåller inte mervärdesskatt.

Beskattningssammanslutning är till exempel en skogssammanslutning. Om alla delägare ansöker om stöd tillsammans, fyll i sammanslutningens namn och FO-nummer som sökande. Ange även alla delägares namn, personbeteckning och kontaktuppgifter. Vissa delägares uppgifter kan visas automatiskt – fyll då i resten.

Ett oskiftat dödsbo är ett dödsbo där arvet ännu inte fördelats. Skogen står fortfarande i den avlidnas namn. Dödsboet är också oskiftat om ett så kallat förtydligande lagfartsbeslut har sökts. Ange dödsboet som sökande och fyll i alla delägares uppgifter.
 

En person med ryggen mot kameran använder en röjsåg i en ung skog.

Stödet för vård av plantbestånd och ungskog är de minimis-stöd, alltså ett stöd av mindre betydelse.
 

Vad är de minimis-stöd?

Stödet för vård av plantbestånd och ungskog är så kallat de minimis-stöd, alltså ett stöd av mindre betydelse. Du måste i stödansökan ange varje sökandes tidigare de minimis-stöd.

Att kontrollera tidigare stöd är inte svårt: du behöver bara besluten från tidigare stöd, där beloppen framgår. Under en treårsperiod får man som mest ta emot 300 000 euro i de minimis-stöd. Alla stöd räknas in, även om de inte hör ihop eller har delats ut av olika aktörer.

Förutom stödet för vård av plantbestånd och ungskog räknas också Skogscentralens stöd för beskogning och skogsgåvoavdraget som de minimis-stöd. Kemera-stöden som tidigare beviljades av Skogscentralen var däremot inte de minimis-stöd.

Så här gör du när du ansöker om stöd i MinSkog.fi:

  • Ta fram besluten från de senaste tre åren (räknat bakåt från dagens datum)
  • Kontrollera om du har fått de minimis-stöd
  • Om ja, välj Ja under rubriken De minimis-stöd som har beviljats tidigare i ansökan
    • Fyll i alla efterfrågade uppgifter
    • Uppge samtliga stöd, även om totalbeloppet inte överstiger 300 000 euro
  • Om nej, välj Nej

Om du fått över 300 000 euro i de minimis-stöd de senaste tre åren, måste Skogscentralen avslå din ansökan.

Om ett dödsbo eller sammanslutning är sökande, ange endast de stöd som beviljats till dödsboet eller sammanslutningen. Om bara några av delägarna är sökande, ange deras tidigare beviljade stöd.

De minimis-stöd är offentliga stöd som EU har bedömt som så små att de inte snedvrider konkurrensen eller påverkar handeln mellan medlemsländer. Förutom Skogscentralen kan även andra myndigheter, kommuner, landskapsförbund, ministerier, Finnvera, NTM-centraler och Business Finland bevilja de minimis-stöd.

En man och en kvinna tittar på en surfplatta tillsammans i skogen.

Makar kan söka skogsbrukets stöd tillsammans. Välj Makarna tillsammans som ägandeform i MinSkog.fi.
 

Hur söker jag stöd tillsammans med min make eller maka?

Om du äger skog tillsammans med din partner kan ni ansöka om skogsbrukets stöd gemensamt. När ni söker stöd för vård av plantbestånd eller vitaliseringsgödsling tillsammans i MinSkog.fi, välj Makarna tillsammans som ägandeform. Svara Ja på frågan Söker båda stödet tillsammans?

Lägg till dig själv och din partner som sökande. Välj makens eller makans namn i rullgardinsmenyn, klicka på Lägg till som sökande och bekräfta. Bådas uppgifter fylls i automatiskt, men komplettera med uppgifter som eventuellt saknas, som ägarandel.

Fyll även i betalningsuppgifterna. Stödet kan betalas till den ena maken eller delas mellan båda. I MinSkog.fi finns mer information på sidan Bra att veta, som du når via en direktlänk i ansökan eller via huvudmenyn i MinSkog.fi.

När du söker stöd för vitaliseringsgödsling behöver du inte fylla i betalningsuppgifter – de anges först i anmälan om verkställande.

Känns någon annan del av ansökan särskilt svår? Berätta gärna, så kan vi förklara fler begrepp eller steg!

Kommentarer

Ingen har ännu kommenterat artikeln.

Kommentera

Skicka din kommentar med formuläret nedan. Alla fält måste fyllas i.

Fyll i det här fältet.