Hoppa till innehåll
Till Skogscentralens sidan minSkog.fi
Till första sidan
Suomeksi

Snickeriernas spillvirke kommer till användning i skolslöjden

Mängder av överblivet högklassigt trä från snickerierna går till värmeverken, där de bränns. Nu återanvänds en del av överskottsvirket istället på slöjdlektionerna i skolor, och elevernas kunskaper om träslag och träproduktsbranschen ökar. Idén till konceptet kläcktes i ett pilotprojekt som Skogscentralen driver.
Enkät
Fyll i det här fältet.
Gillade du artikeln? Nej, inte alls
Fyll i det här fältet.
Olika träbitar på en hylla.

Snickeriverkstädernas spillvirke får nytt liv i skolslöjden.

25.01.2022

Text och bild: Anne Kaljunen

Den nybyggda träskolan i Joutseno som blev färdig våren 2021 har en välfungerande slöjdsal. Här håller femteklassarna Netta Pulkki, Vilma Poikulainen och Neea Pöllänen på och snickrar en telefonställning av björk. De studerar intensivt en 3D-modell av ställningen på datorn för att använda instruktionerna.

– Vi har ganska bra tillgång till virke. Det är mest gran och tall. Björk är svårare att få tag på. Läraren måste själv leta efter material och hålla ögon och öron öppna, säger Villeveikko Tuikkanen, lärare i teknisk slöjd.

Skolan Joutsenon koulu medverkar i ett projekt som Skogscentralen driver, som går ut på att snickeriverkstäder har fadderverksamhet för skolor. I praktiken innebär det att restmaterial från snickerierna används i grundskolans undervisning i teknisk slöjd.

– Projektet föddes ur insikten att det blivit allt svårare för skolorna att få tag på bra trä till slöjden när anslagen blivit knappare. På snickerierna uppstår det spillvirke, som ofta bränns upp, säger projektchefen Jouni Silvast vid Finlands skogscentral.

Villeveikko Tuikkanen och Jussi Helve studerar en träbit i slöjdsalens förråd.Slöjdläraren Villeveikko Tuikkanen och företaget CWP Oy:s vd Jussi Helve tycker det är viktigt att eleverna får arbeta med högklassigt trävirke.

Högklassigt virke till skolorna

Det lokala företaget CWP Oy gick med som fadderföretag till skolan i Joutseno. Företaget tillverkar björkfaner, tekniska skivor och laminat.

Skolan och företaget hade börjat samarbeta redan innan projektet började. Tuikkanen hörde ryktesvägen att CWP inför en flytt skänkte bort virke som annars skulle ha bränts.

– Jag hämtade genast tre släpvagnslass med genomfärgat björkfaner, minns Tuikkanen med ett skratt.

CWP Oy:s vd Jussi Helve uppmuntrar också andra företag i träbranschen att gå med i fadderverksamheten.

– När vi fick frågan om vi ville vara med i pilotprojektet var det lätt att tacka ja. Man är till hjälp för lärarna i teknisk slöjd och företagen kan erbjuda skolorna värdefullare träslag, som rönn och lind, som är svårare för skolorna att skaffa själva.  

Skolturné uppmuntrade elever att arbeta med händerna

Ett tiotal skolor och företag i olika delar av landet deltar i pilotprojektet. Hösten 2021 ledde träkonstnären Miikka Kotilainen en turné i skolorna som är med i projektet. På turnén uppmuntrades eleverna att tillverka saker med händerna och överväga att söka sig till träbranschen, där det råder brist på folk.

 

Kommentarer

Ingen har ännu kommenterat artikeln.

Kommentera

Skicka din kommentar med formuläret nedan. Alla fält måste fyllas i.

Fyll i det här fältet.