Hoppa till innehåll
Till Skogscentralens sidan minSkog.fi
Till första sidan
Suomeksi

Bind en dörrkrans av granris från egen skog

Samla en påse granris och lite lingonris och kottar. På några timmar kan du binda en vacker krans att hänga på dörren till jul.
Enkät
Fyll i det här fältet.
Gillade du artikeln? Nej, inte alls
Fyll i det här fältet.
Den färdiga kransen av granris hänger på en röd ytterdörr.

En granriskrans kan hålla sig fin ute på dörren i flera veckor.

01.12.2020

Text: Outi Tehomaa Foton: Outi Tehomaa, Emma Talsta

Början av december är en bra tid att ta sig en promenad i sin skog för att samla kransmaterial. Planeringshortonomen Mirva Vuohtoniemi väljer helst gran när hon ska binda en krans. 

– Man kan också göra en yvig krans av tallkvistar, men de är ofta mindre böjliga än grankvistar. Tallris är bra till exempel till prydnadsbollar. 

Kransen kan smyckas ut med till exempel blåbärsris, lingonris och grankottar. Också rönnbär, nypon och färggranna blad passar fint i julkransen. 

– Det är viktigt att komma ihåg att man får bryta kvistar bara i sin egen skog. Annars måste man be markägaren om lov, säger Vuohtoniemi. 

Att ta till exempel gran- och tallris hör inte till allemansrätten, och man får inte heller ta kvistar av kullfallna träd utan markägarens lov. Det samma gäller kottar, risväxter och löv. Vilda bär däremot, och kvistar och kottar som fallit ner på marken, är det fritt fram att plocka.

 

Kransen håller länge utomhus

Välj ut friska och oskadda kvistar och bind kransen så snart som möjligt efter att du samlat materialet. Om kvistarna är frusna kan man låta dem tina upp till exempel i tvättrummet.

– En dörrkrans som man bundit före jul håller sig fin utomhus ännu långt efter nyår. Men man ska undvika att flytta på kransen för mycket så att den inte börjar barra. 

Vuohtoniemi bor i Ylöjärvi. Till yrket är hon gårdsplanerare, och hon har hållit kurser i kransbindning för hobbygrupper. Hon tipsar om att man kan samla material så det räcker till fler kransar och ge i gåva till exempel till sina vänner inför julen.

– På samma gång kan man samla lite mer kvistar så det räcker till fler pysslare. 
 

Så här gör du

Du behöver en påse granris och till exempel kottar, blåbärsris eller lingonris att pynta kransen med, plus en dryg meter vackert prydnadsband. Därtill behöver du skyddande handskar, en sekatör och rikligt med ståltråd. Om du vill klistra fast prydnader på kransen är en varmlimpistol mest praktisk. 

1. Börja med att klippa grankvistarna 10-15 centimeter långa. Av dem gör du senare små knippen som du virar fast på kransen.  Arbetet underlättas när du har mycket granris färdigklippt. Handskar är bra för att slippa bli stucken av barren. 

Närbild på en sekatör och ett par handskklädda händer som klipper grankvistar.

2. Välj några böjliga ungefär 30 centimeter långa grankvistar och klipp bort sidokvistarna från dem. De här kvistarna blir kransens stomme. Lägg ihop dem och böj dem till en cirkel som du fäster med ståltråd. 

Närbild på ett par handskklädda händer som binder ihop granris med ståltråd.​​​​​​​

Bilden visar hur grankvistar binds till en rund krans.​​​​​​​​​​​​​​

3. Ta tre små kvistar som ett knippe i handen. Placera knippet på kransens innerkant och fäst det vid kransstommen genom att surra ståltråd runt den. Spänn åt ståltråden ordentligt, så att knippet sitter stadigt fast på stommen. Ta tre kvistar till och placera dem som ett knippe bredvid det förra knippet och fäst på samma sätt med ståltråd. Det tredje knippet kan du fästa på kransstommens ytterkant. På så sätt täcker knippena stommen jämnt. Lägg till de följande knippena jämnt en bit över de föregående.  

De första små granrisknippena har fästs på kransstommen.​​​​​​​

4. Om du vill kan du ta med blåbärsris eller lingonris i granrisknippena emellanåt. Du kan också smycka ut kransen med till exempel rönnbär. 

Närbild på granrisknippen som fästs på kransstommen. I knippena har man lagt till blåbärsris.Kranssiin kiinnitetään havunippua, johon on lisätty mustikanvarpuja. ​​​​​​​​​​​​​​

5. När kransen är täckt med granris, forma en länk av ståltråd för att kunna hänga upp kransen på en på en dörr eller vägg. 

Närbild. När kransen börjar vara färdig gör man en länk för att kunna hänga upp kransen.​​​​​​​​​​​​​​

6. Uppe vid länken kan du knyta en stor vacker rosett av prydnadsbandet, som du kan fästa med ståltråd. 

Närbild på en rosett av dekorationsband som knutits på kransen.​​​​​​​​​​​​​​

7. Ta ett par grankottar och trä in ståltråd under kottfjällen. Fäst sedan kottarna med ståltråden vid upphängningslänken så att de får hänga ner i mitten.   

Närbild som visar hur man kan trä in ståltråden under fjällen på en grankotte.​​​​​​​​​​​​​​

8. Med varmlimpistolen går det lätt att klistra fast fler kottar på kransen. Du kan också använda nypon, färggranna löv eller annat naturmaterial. I hobbyaffärer kan man köpa olika färdiga prydnader och band.  

Närbild på en varmlimpistol som limmar en kotte. Bakom den syns granriskransen.​​​​​​​​​​​​​​

9. När kransen är färdig är det bäst att förvara den utomhus så att inte barren börjar falla av. Ute kan kransen klara sig bra i flera veckor.   

Mirva Vuohtoniemi håller upp den färdiga kransen.
 

Kommentarer
KBL 17.12.2020 klo 16:57

Intressant att se och läsa om sånt som är möjligt att göra/tillverka från egen skog

Mathilda 17.12.2020 klo 16:57

Ja verkligen

Kommentera

Skicka din kommentar med formuläret nedan. Alla fält måste fyllas i.

Fyll i det här fältet.