Hoppa till innehåll
Till Skogscentralens sidan minSkog.fi
Till första sidan
Suomeksi

Fysioterapeuten som blev skogstjänstföretagare

Anne Ruokonen har vana av att vårda – både människor och skog. Hon arbetade som fysioterapeut men skolade sedan om sig till skogsbranschen. Hon är nöjd med sitt branschbyte.
Enkät
Fyll i det här fältet.
Gillade du artikeln? Nej, inte alls
Fyll i det här fältet.
Anne Ruokonen står vid en gran och tittar på dess fräska granskott.

Ruokonen uppskattar hänsyn till skogens biologiska mångfald och naturens gåvor. När man arbetar med röjsågen i en granskog kan man samtidigt plocka granskott att äta.

25.08.2021

Text och bild: Hanna Tahvanainen

Vägen till att byta bransch kan ta överraskande svängar. Anne Ruokonen arbetade som fysioterapeut i Norra Savolax och hade under en längre tid funderat på att hitta något annat arbete utöver vården. Idén om skogsbranschen fick hon på en teaterresa. När resesällskapet väntade på bussen hade de tid att titta in på ett museum där de fick prova en skogsmaskinssimulator. När Ruokonen provkörde simulatorn blev hon intresserad av branschen.

– I flera år gick jag sedan med tankarna på att söka till en utbildning i skogsbranschen. Av en slump upptäckte jag ett projekt där det ingick ett studiebesök på en utbildning i skogsbranschen i Toivala i Siilinjärvi. Jag var och bekantade mig med skolan, och efter besöket bestämde jag mig för att söka in för att ta examen i skogsbranschen, säger Ruokonen.

Hon kom in på utbildningen och skötte studierna vid sidan av arbetet. Även om gnistan tändes vid spakarna i en skogsmaskinssimulator så berättar Ruokonen att arbetet som maskinförare inte känns som hennes grej. Hon beskriver sig mer som en kroppsarbetare, som trivs med att hålla i röjsågen.

I offentligheten har det diskuterats att många inom vårdbranschen planerar att byta bransch. För Ruokonen handlade det inte i första hand om att hon ville bort från vårdbranschen. Hon trivs också med arbetet som fysioterapeut. De olika arbetena ger balans och variation i hennes arbetsliv. Skogsbranschen har också gett henne ny energi att fortsätta arbeta i vårdbranschen. 

Anne Ruokonen står bredvid en tall. Bakom henne syns skog och ett insjölandskap.Anne Ruokonen skolade om sig från vårdbranschen till skogsbranschen. Hon är nöjd med sin nya roll som skogstjänstföretagare, där hon också får utnyttja sin kompetens inom fysioterapin.
 

– Jag började studera skogsbranschen först och främst för att dragningen till det var så stark. Men jag är också fysioterapeut i hjärtat. Jag hoppas kunna kombinera arbetet som fysioterapeut och skogsarbetet, så att jag kan utnyttja mina kunskaper i båda branscherna jämnt.

Vid tiden när Ruokonen började studera var det inte hennes första alternativ att bli företagare. Hösten 2020 tog hon studieledigt från arbetet i vårdbranschen, och när hon fördjupade sig i skogsstudierna vaknade idén om ett eget företag.

– Min tanke är att jag i företaget ska ha tonvikt på hänsynen till naturvärden och bekanta mig med skogen tillsammans med kunden. Intresset för naturhänsyn vaknade under naturvårdskursen och när jag gjorde provet för naturvårdskortet. Examen för kortet fick mig att tänka på en ny, mjukare modell för företagsamhet. Jag märkte att det var min grej, det som jag vill göra i mitt företag, säger Ruokonen. 

Arbetar sida vid sida med kunden i skogen 

Ruokonens företag Oksakiehkura erbjuder till exempel tjänsten Kaatovänkäri, där skogsägare får bekanta sig med sin egen skog tillsammans med ett proffs. Då ger sig Tuokonen ut för att röja skog tillsammans med skogsägaren och inviger skogsägaren i röjarbetets hemligheter.

Idén till den här tjänsten fick Ruokonen när hon märkte att det fanns många som gärna hade gått ut i skogen och röjt men att det på grund av deras ålder eller bristande kondition inte hade varit någon bra idé att arbeta ensam i skogen. Säkerheten är viktig i skogsarbetet, och extra utmanande blir det om man har svårt att röra sig eller hålla balansen i terrängen.

Tjänsten passar bra för den som är nybörjare i skogsarbetet och vill ha handledning eller för en mer erfaren sågare som vill ha en extrakraft och extra säkerhet i arbetet.

– Tänk om det händer någonting när man sågar ensam i skogen? En sågarkompis ger trygghet i arbetet. Och så är det förstås trevligare att såga tillsammans. Man har någon att prata med på kaffepauserna och kan diskutera också under arbetets gång. Medan vi arbetar kan kunden säga att ska vi fälla här och ska vi spara träd på ett visst ställe.  

Bakgrunden i vårdbranschen är till nytta i skogen 

Ruokonenvill koncentrera skogstjänstföretagets utbud på det som är viktigt för henne själv –att vara i skogen, såga, njuta av naturen och uppmuntra alla att ge sig ut i skogen, oberoende av kondition och funktionsförmåga. Hon har nytta av sin bakgrund som fysioterapeut också i skogen. Hon kan instruera i användningen av röjsågen, ergonomiska arbetsställningar, hon hjälper kunder att röra sig i terrängen och hjälper upp dem från marken om det behövs.

Som exempel nämner hon en erfarenhet där hon jobbade med en kund som vanligtvis rör sig med stavar. Kunden hade ärvt skog och hoppades kunna besöka den och också arbeta med röjsåg. Men Ruokonens hjälp blev det möjligt: hon hjälpte kunden att röra sig säkert i plantskogen, att använda sågen, och lärde ut grunderna i röjningsarbetet.

Vad tycker då Ruokonen extra mycket om i skogsarbetet? Svaret kommer blixtsnabbt: att såga är underbart. Man ser också resultatet av sitt arbete och får vara mitt i naturen.

Ruokonen fick hjälp med branschbytet av Skogscentralens företagsrådgivning. Hon berättar att företagsrådgivaren gav henne nyttiga tips om hur man inleder företagsverksamhet och hjälp med att utveckla idéerna. I företagsrådgivningen gick man också igenom användningen av MinSkog.fi-aktörstjänsten.

I MinSkog.fi kan skogsägare ge företagare lov att se deras skogsdata, och där har Ruokonen också fått veta om potentiella kunder.

– I MinSkog.fi är det också lätt att till exempel kontrollera uppgifterna om kundens skog innan man åker dit, och kontrollera om där till exempel finns naturobjekt. Informationen i tjänsten fungerar bra som stöd i mitt eget arbete, säger Ruokonen.  

Anne Ruokonen röjer sly med en röjsåg iklädd skyddskläder.Ruokonen gillar att arbeta med röjsågen. Hennes företag erbjuder bland annat en tjänst där hon sågar tillsammans med kunden och instruerar kunden i arbetet med röjsågen.

Kommentarer

Ingen har ännu kommenterat artikeln.

Kommentera

Skicka din kommentar med formuläret nedan. Alla fält måste fyllas i.

Fyll i det här fältet.