Hoppa till innehåll
Till Skogscentralens sidan minSkog.fi
Till första sidan
Suomeksi

Nytt av trä

När vi hör ordet träprodukter tänker de flesta av oss först på stockar, cellulosa eller papper. Men produktutvecklingen har gått framåt med stormsteg, och trä används till vardagsföremål som vi kanske inte tänkt kan göras av trä. Det dämpar ekot i form av akustik och finns i både hushållsapparater och kärl.
Enkät
Fyll i det här fältet.
Gillade du artikeln? Nej, inte alls
Fyll i det här fältet.
Dekorativ bild på en björkskog.

Allt fler nya träbaserade produkter finns tillgängliga för konsumenterna.

12.01.2021

Text: Outi Suoranta

De senaste åren har tankarna inom produktutveckling kretsat mycket kring trä, och nya produkter har kommit ut till oss konsumenter. Många kanske inte ens vet att de äter sin lunchsallad på en träbaserad tallrik eller hyvlar sin ost med en träbaserad osthyvel.

Många av de nya träprodukterna är ekologiska och ersätter plast eller andra material. Känner du redan till följande tre produkter som alla är gjorda av trä?   

Akustiken blir bättre med träfiberbaserad panel 

Kungstanken i företaget Lumir är att utveckla och tillverka hälsosamma, trygga och ekologiska akustiklösningar. Produktutvecklingschefen Tuomas Hänninen berättar att en fiberbaserad ytbeläggning kan färgas i vilken nyans som helst och användas både på väggar och tak. Den ersätter traditionella akustiska material som glasull, stenull och plast och dessutom målfärger och spackel.

– Ytan kan göras väldigt jämn. Det är svårt att se med blotta ögat att våra produkter är träbaserade.

De koldioxidnegativa materialens betydelse växer. EU:s mål att vara klimatneutralt 2050 kommer inte att nås om man inte börjar använda nya kolbindande material. Lumirs akustiska lösningar finns i dag i över 200 byggnader. Företaget utvecklar hela tiden nya produkter för bioekonomi och cirkulär ekonomi, och planen är att börja tillverka biofiberbaserade akustikplattor i industriell skala.

– Det känns fint att se sitt eget arbete i formen av en monterad produkt i olika byggnader.  

En akustikplatta mot vit bakgrund.

Huvudmaterialet i de träbaserade akustiska pålattorna är inhemska träfibrer. Bild: Lumir 

 

Biokomposit ersätter plast i hushållsmaskiner 

Att kolsyra sitt kranvatten i stället för att köpa bubbelvatten i butiken är en ekologisk gärning i sig, men Mysoda ville göra själva kolsyreapparaten miljövänligare. Tillsammans med UPM lanserade Mysoda sin kollektion Woody. Apparatens hela stomme är av biokomposit, liksom också dryckflaskans kork och botten, som alla tidigare tillverkades av plast.

– En viktig sak är att man inte fäller mer skog för det här, utan den biokomposit som används görs av skogsindustrins restmaterial, berättar Mysodas vd David Solomon.

Bara i Finland säljs det nästan tre miljoner små köksapparater per år. Solomon säger att Mysoda strävar efter att vi om tio år ska se tillbaka och tycka att det var en märklig tid när så många saker, till exempel köksapparater, gjordes av plast helt i onödan.

– Nu tillverkade vi den första träbaserade lilla köksapparaten. Det är så med allt, någon måste vara först. Jag hoppas och tror att många tillverkare funderar på hur de skulle kunna ersätta den fossila plasten med mer ekologiska material.  

Mottagandet av Woody-kollektionen har varit bättre än vad man på Mysoda vågat drömma om.

– Jag minns en gång när en ingenjör var orolig för hur man skulle täcka de synliga träfibrerna i kolsyremaskinen. Jag sa att oroa dig inte. Eftersom apparaten inte är av plast ska vi inte få den att se ut som plast. 

Mysodas kolsyreapparat mot vit bakgrund.

Träfibrerna i kolsyreapparaten syns. Apparaten doftar också lätt av trä. Foto: Mysoda

Kärl av träfiber

Stora Ensos formpressade fiber föddes ur tanken på att man skulle kunna ersätta produkter som vanligtvis är av plast. Den formpressade fibern är återvinningsbar, komposterbar, helt plastfri och dess kolavtryck är litet.

– Hittills har vi lanserat salladsskålar för take away, men formpressade fiber kan använda till allt möjligt: plastfria kaffemuggar, tallrikar, olika sorters förpackningar, kopplock, säger Sohrab Kazemahvazi, ansvarig för Stora Ensos Formed Fiber-verksamhet.

Formpressad fiber känns och ser ut på ett annat sätt än traditionella kartongkärl. Råvaran kommer från ansvarsfullt skötta nordiska skogar.

– Jag tror att allt som i dag tillverkas av icke-förnybara material kommer att kunna tillverkas av trä i morgon. När EU försöker komma ifrån engångsprodukter av plast är det en oerhört viktig sak.

Färggrann sallad i take away-kärl tillverkade av formpressad träfiber.Träfiber kan användas till många slags kärl. Foto: Stora Enso 

 

Kommentarer
Christer 24.02.2021 klo 10:42

Hörde att man i Sverige funderar på att göra vindkraftsrören i fanér. Är det nåt som diskuterarats här.
mvh

Kommentera

Skicka din kommentar med formuläret nedan. Alla fält måste fyllas i.

Fyll i det här fältet.