Hoppa till innehåll
Till Skogscentralens sidan
Till första sidan
Suomeksi

Skogstjänstföretagaren måste vara skicklig, seg och ha en lagom dos humor

Duon bakom det savolaxiska företaget Savon metsuripalvelu röjer skog, planterar plantor och fäller träd. De har fått bra tips för sin företagsverksamhet av Skogscentralens rådgivare.
Enkät
Fyll i det här fältet.
Gillade du artikeln? Nej, inte alls
Fyll i det här fältet.
Skogstjänstföretagaren måste vara skicklig, seg och ha en lagom dos humor

Pekka Niskanen (till vänster) och Janne Iivanainen säger att det är viktigt att en skogstjänstföretagare lyssnar på skogsägarens önskemål. Av Arto Yletyinen på Skogscentralen har de fått råd om hur de kan utveckla företagsverksamheten.

16.06.2020

Text: Hanna Tahvanainen Bilder: Arto Yletyinen och Hanna Tahvanainen

Röjsågens ljud bär långt när Janne Iivanainen och Pekka Niskanen från företaget Savon metsuripalvelu röjer i skogen i Keitele tillsammans med Pekka Heikkonen. De håller på med en förhandsröjning i ett tallskogsparti. Företagarna Iivanainen och Niskanen berättar att de arbetade i snabb takt i vintras, ungefär 40-50 hektar i månaden. Och på sommaren ökar takten ytterligare.   

Deras företag Savon metsuripalvelu Oy sysslar med skogsvårdsarbeten och trädfällning i Norra Savolax. De arbetar bland annat med plantskogsvård, förhandsröjning, plantering och trädfällning på gårdar.   

– Vi gör allt som har med träd att göra, bara man kommer överens om det, säger Niskanen. 

Iivanainen och Niskanen trivs med skogsarbetet. Båda gillar skogen som arbetsmiljö och att arbeta i naturen. I arbetet behöver de framför allt yrkesskicklighet och sisu, men också humorn är viktig. De arbetar med glimten i ögat, som de själva säger. Arbetskamraterna är också en fördel. 

– När den ena i slutet av dagen säger att vi kör en tank till så har man ju inte mage att säga nej, och så kör man den där ena tanken till, säger Niskanen med ett skratt. 

Metsurit Pekka Niskanen ja Janne Iivanainen kulkevat raivaussahojen kanssa tiheässä metsikössä. He ovat tekemässä ennakkoraivausta.Företagarna trivs bra i skogen. Arbetsuppgifterna varierar mellan allt från förhandsröjning till trädfällning på gårdar. 


Det är viktigt för Iivanainen och Niskanen att bemöta skogsägarna personligen och med sin egen personlighet. 

– Vi arbetar hundraprocentigt för skogsägaren och efter skogsägarens önskemål. Hela vår verksamhet bygger på det, och det är vårt viktigaste kvalitetskriterium, säger Niskanen. 

Förutom de två företagarna själva sysselsätter Savon metsuripalvelu fyra underleverantörer. Till sommaren började också två praktikanter hos dem. Iivanainen och Niskanen säger att man hittar kunniga arbetare om man använder de rätta kanalerna. Företagarna är också beredda att själva utbilda arbetare till branschen. I det pågående arbetet i Keitele deltar också Pekka Heikkonen, som nyligen har grundat ett eget skogsarbetsföretag. Iivnainens och Niskanens erfarenhet är att den egna aktiviteten belönas när det gäller att hitta arbetstagare. 

– Det behövs tillfällen där man kan berätta om arbetet och de möjligheter det ger. Samarbete med skolor och med till exempel arbets- och näringsbyrån är livsviktigt, säger Iivanainen och Niskanen.  

 

Skogscentralens företagsrådgivare hjälper företagare i skogsbranschen   

Iivanainen berättar att han utfört skogsarbeten vid sidan av sina ordinarie jobb hela livet. Tanken på att skogsarbetet skulle kunna bli hans huvudsyssla stärktes med tiden. Han gick en skogsutbildning och 2019 blev han företagare. 

Det fanns gott om arbete och han fick fler och fler uppdrag. Redan under sin första skogsvårdssäsong sysselsatte han förutom sig själv också två andra skogsarbetare. Han fick nya uppdrag i en sådan takt att det snart blev dags att locka vännen och tidigare kollegan Pekka Niskanen med i företaget. 

– Aktiebolaget startade vi tillsammans i december 2019. Redan från början var det klart att vi skulle utöka verksamheten. Vi vill också konkurrera med andra företag och inte bara arbeta på tu man hand, säger Iivanainen. 

När beslutet att utöka verksamheten var fattat kontaktade Niskanen Kuopioregionens nyföretagarcentral. Via nyföretagarcentralen fick de också kontakt med Skogscentralens företagsrådgivning. Skogscentralen erbjuder personlig rådgivning till företagare.   

Metsurit Pekka Niskanen ja Janne Iivanainen. Pekka Niskanen och Janne Iivanainen gillar att som företagare själva ha kontroll över arbetet. Nöjda kunder och att få se resultatet av sitt arbete känns belönande. 

 – Jag fick meddelande från nyföretagarcentralen att här fanns ett par potentiella företagare som skulle kunna sysselsätta både sig själva och andra i skogsbranschen, minns företagskundrådgivaren Arto Yletyinen vid Skogscentralen. 

– Företagarna hade redan från första mötet en klar uppfattning om sina egna behov och företagets första steg. Av Skogscentralens tjänster började företaget genast använda aktörstjänsten MinSkog.fi. Den är till hjälp till exempel i marknadsföringen, säger Yletyinen. 

Iivanainen och Niskanen säger att aktörstjänsten har varit nyttig och att de fått nya kunder genom den. Det är också lätt att göra Kemera-ansökningar och uppdatera figurgränser i aktörstjänsten. Skogscentralens företagsrådgivning har varit till hjälp i utvecklingen av verksamheten och i praktiska problemsituationer. 

 – Vi har alltid fått råd av företagsrådgivaren, och snabbt dessutom. Vi har fått svar på våra frågor och tips om hur vi kan utnyttja nya funktioner i aktörstjänsten. Rådgivaren har varit lätt att kontakta alltid när det behövts, och det har varit lätt att diskutera utvecklingen av företagsverksamheten också i allmänhet, säger företagarna.

 

Framtiden ser ljus ut  

I sitt företagande motiveras Niskanen och Iivanainen av att själva ha kontrollen och kunna påverka sitt eget arbete. 

– Det är också lätt att kombinera arbetet med det övriga livet. Det blir tid över för familjen när resandet som ingått i mina tidigare jobb har fallit bort, säger Niskanen. 

Iivanainen, Niskanen och Heikkonen säger att de bästa sidorna med arbetet är att man hålls i form, att arbetsmiljön är bra och att det är varierande med olika platser, landskap och arbetsformer. Det är trevligt att äta sin matsäck vid en vacker utsikt, men först och främst arbetar man. 

– Det är hårt kroppsarbete som gäller, och till exempel på vintern är arbetsförhållandena i skogen inte alltid så trevliga. För att kunna gilla arbetet också när det slaskar måste man vara en person som verkligen trivs i skogen och vill vara där, säger Niskanen. 

Iivanainen och Niskanen ser framtiden som ljus och arbetsam. Orderstocken är bra just nu, och det finns jobb att göra i skogarna också de kommande åren. Savon metsuripalvelu har vuxit kontrollerat, och företagarduon tänker fortsätta på samma linje. 

– Målet är att vi ska få vässa sågblad tills vi går i pension, säger de.

Metsurit Pekka Niskanen, Janne Iivanainen ja Pekka Heikkonen selaavat vierekkäin älypuhelimiaan. Det gäller att hänga med i utvecklingen även om skogen kanske ligger en närmare om hjärtat än vad digitala tjänster gör, säger företagarduon. I aktörstjänsten MinSkog.fi är det lätt att kontrollera till exempel figurgränserna medan man arbetar. På bilden från vänster Pekka Niskanen, Janne Iivanainen och Pekka Heikkonen.  

Kommentarer

Ingen har ännu kommenterat artikeln.

Kommentera

Skicka din kommentar med formuläret nedan. Alla fält måste fyllas i.

Fyll i det här fältet.