Hoppa till innehåll
Till Skogscentralens sidan minSkog.fi
Till första sidan
Suomeksi

Nytt nedbrytbart material utmanar plasten

Varför ska kosmetika som används i ett par månader säljas i en förpackning som håller i hundratals år och som förr eller senare bryts ned till skadlig mikroplast i ekosystemet?
Enkät
Fyll i det här fältet.
Gillade du artikeln? Nej, inte alls
Fyll i det här fältet.
Sulapacs träbaserade förpackning utan mikroplast har fotograferats på en sten vid vattnet.

24.04.2018

Text Jenni Juntunen | Bilder Sulapac

Suvi Haimi och Laura Kyllönen, som båda har doktorerat i biomaterial, ville ta fram en lösning på problemet med plastavfall i världen. De utvecklade ett förpackningsmaterial som är nedbrytbart till 100 procent – Sulapac. Materialet tillverkas av ekocertifierat träflis och naturliga bindemedel.

– Det finns rikligt med ekologiska förpackningsmaterial på marknaden, men problemet med dem är att de inte håller tätt, de är dyra och till på köpet fula. Inget material har riktigt slagit igenom, säger Haimi.

Suvi Haimi och Laura Kyllönen.

Suvi Haimi och Laura Kyllönen

Sulapac släpper inte igenom väta, fett eller syre. Hemligheten ligger i biologiskt nedbrytbara skyddsämnen på insidan av förpackningen, vilka väljs efter den produkt som ska förpackas.

De finländska kemisternas förpackningar testas nu i pilotprojekt. Sulapac samarbetar bland annat med inhemska Lumene och Berner samt ett stort internationellt kosmetikamärke. Förhandlingar pågår för närvarande med cirka 50 globala företag.

Målet är att även kunna tillverka livsmedelsförpackningar av Sulapac och inom en snar framtid ersätta plast i vilket som helst föremål som är avsett för kortvarigt bruk, bland annat tandborstar, engångskärl och leksaker.

– Vår innovation kan enkelt tas i bruk på bred front eftersom tillverkningsmetoden är densamma som för plastföremål.

 

0 procent mikroplast

Att plastavfall förorenar haven är ett globalt miljöproblem. Största delen av plasten i haven härrör från konsumentförpackningar. Bioplast är ingen lösning – den är kemiskt sett likadan som oljebaserad plast och bryts ned till mikroplast på samma sätt.

Det träbaserade materialet Sulapac har utvecklats för snabb nedbrytning när det kommer i beröring med bakterier i vattnet eller marken. I industrikompost bryts en burk ned spårlöst på en månad.