Nytt nedbrytbart material utmanar plasten
Varför ska kosmetika som används i ett par månader säljas i en förpackning som håller i hundratals år och som förr eller senare bryts ned till skadlig mikroplast i ekosystemet?

24.04.2018
Text Jenni Juntunen | Bilder Sulapac
Suvi Haimi och Laura Kyllönen, som båda har doktorerat i biomaterial, ville ta fram en lösning på problemet med plastavfall i världen. De utvecklade ett förpackningsmaterial som är nedbrytbart till 100 procent – Sulapac. Materialet tillverkas av ekocertifierat träflis och naturliga bindemedel.
– Det finns rikligt med ekologiska förpackningsmaterial på marknaden, men problemet med dem är att de inte håller tätt, de är dyra och till på köpet fula. Inget material har riktigt slagit igenom, säger Haimi.
Suvi Haimi och Laura Kyllönen
Sulapac släpper inte igenom väta, fett eller syre. Hemligheten ligger i biologiskt nedbrytbara skyddsämnen på insidan av förpackningen, vilka väljs efter den produkt som ska förpackas.
De finländska kemisternas förpackningar testas nu i pilotprojekt. Sulapac samarbetar bland annat med inhemska Lumene och Berner samt ett stort internationellt kosmetikamärke. Förhandlingar pågår för närvarande med cirka 50 globala företag.
Målet är att även kunna tillverka livsmedelsförpackningar av Sulapac och inom en snar framtid ersätta plast i vilket som helst föremål som är avsett för kortvarigt bruk, bland annat tandborstar, engångskärl och leksaker.
– Vår innovation kan enkelt tas i bruk på bred front eftersom tillverkningsmetoden är densamma som för plastföremål.
0 procent mikroplast
Att plastavfall förorenar haven är ett globalt miljöproblem. Största delen av plasten i haven härrör från konsumentförpackningar. Bioplast är ingen lösning – den är kemiskt sett likadan som oljebaserad plast och bryts ned till mikroplast på samma sätt.
Det träbaserade materialet Sulapac har utvecklats för snabb nedbrytning när det kommer i beröring med bakterier i vattnet eller marken. I industrikompost bryts en burk ned spårlöst på en månad.