Hoppa till innehåll
Till Skogscentralens sidan minSkog.fi
Till första sidan
Suomeksi

Granskotten är försommarens delikatess – 3 tips för plockarna

I slutet av våren ljusnar de mörka granskogarna upp en stund då skotten dyker upp i grenarnas spetsar. Granskotten är skogsgranens unga och mjuka årsskott och har blivit mycket populära tack vare de vitaminer och antioxidanter som de innehåller. Skotten kan användas för matlagning och som medicin och de är lätta att lagra genom att frysa ner dem hemma.
Enkät
Fyll i det här fältet.
Gillade du artikeln? Nej, inte alls
Fyll i det här fältet.
En kvinna i mygghatt samlar granskott i en korg.

Insamlingen av granskott kan inledas med en liten satsning. Det behövs bara ett uppsamlingskärl och engångshandskar.

30.04.2024

Text: Eveliina Oinas, Sanna Karvonen, Janina Sivonen

1. Samla skotten jämnt på livskraftiga träd

Att samla granskott hör inte till allemansrätten och kräver alltid markägarens tillstånd. De bästa och enklaste insamlingsplatserna är över fyra meter höga plantskogar. I samband med att plantskogen gallras lönar det sig att utnyttja hela skottskörden på de träd som fälls. Med inkomsterna från försäljningen av skotten kan man till exempel täcka en del av kostnaderna för plantskogsskötsel. 

Plocka skott på ett friskt och livskraftigt träd. Det är frågan om granens årsskott så att plocka bort dem innebär att grenen inte längre växer under det året. Småskalig insamling medför dock inga betydande olägenheter för granens tillväxt. Det lönar sig att samla in högst en tredjedel av skotten och plocka dem jämnt över hela trädet. Toppskott samlas inte in. Det rekommenderas att man håller några mellanår vid insamlingen.  

Den som samlar granskott ska vara uppmärksam i månadsskiftet maj–juni. Insamlingssäsongen är kort, endast cirka 2–3 veckor. Därefter blir toppskottet träigt och smaken blir bittrare. 

2. Kom överens med köparen om kvalitetskraven 

Granskotten samlas in genom att plocka dem för hand. God hygien och rena, livsmedelssäkra arbetsredskap är en förutsättning för fortsatt användning och hållbarhet. Insektsmedel får inte användas vid insamling till försäljning. Granskotten förfars lätt och därför ska man särskilt vara försiktiga så att de inte blir varma. Skotten ska snabbt sättas kallt efter insamlingen.

Det är bra om markägaren och plockaren ingår ett skriftligt avtal och dessutom lönar det sig att komma överens med köparen om kvalitetskraven innan insamlingen inleds. Efterfrågan på granskott är stor, men det är inte alltid lätt för plockare och köpare att mötas. Utmaningen med att utnyttja granskogen i större utsträckning och hela naturproduktbranschen är att det tills vidare saknas partihandel på marknaden.

Granskott


Det går också att erbjuda granskotten direkt till restauranger. Det går också att leta efter köpare på tjänsten kerääjä.fi och många har goda erfarenheter av olika webbförsäljningskanaler. Priset är alltid ett avtal mellan säljaren och köparen och det påverkas av många faktorer.  

3. Det lönar sig att smaka på skotten då de är färska och ta dem tillvara 

Granskotten är som bäst färska. De verksamma ämnena i dem bevaras dock bra även vid nedfrysning. Utöver frysning kan granskotten förvaras på många olika sätt. 

Det går bra att torka granskotten hemma i en vanlig ugn. Torkade granskott kan till exempel malas till mjöl och sättas på burk så att de tar lite plats och håller länge. Torkade eller extraherade granskott lämpar sig till exempel för framställning av drycker.  

Du kan också tillreda läcker sirap av granskott, men om du vill bevara de värdefulla näringsämnena lönar det sig att undvika att värma upp dem för mycket. Granskott passar alla i lämplig mängd, men skotten kan orsaka problem för hartsallergiker. Ta det försiktigt då du börjar äta dem.  

Kommentarer
Bo.johansson@netikka.fi 28.05.2024 klo 17:28

Intressanta inlägg om naturprodukter

Kommentera

Skicka din kommentar med formuläret nedan. Alla fält måste fyllas i.

Fyll i det här fältet.