Hoppa till innehåll
Till Skogscentralens sidan minSkog.fi
Till första sidan
Suomeksi

Julgransuthyrning är nytt och lärorikt

Få julgranen hemlevererad i en kruka strax före jul, klä den och beundra den i tre veckor. Låt den sedan hämtas upp så den får fortsätta växa i samma kruka tills du eller någon annan kan hyra samma gran nästa jul. Vuokrapuus affärsidé är enkel, men någon brist på utmaningar har det inte varit för företaget som nu förbereder sig inför sin tredje jul.
Enkät
Fyll i det här fältet.
Gillade du artikeln? Nej, inte alls
Fyll i det här fältet.
Torbjörn Granberg sitter på huk vid en liten gran.

Hyrgranarna är små så att man ska kunna transportera dem i krukorna. Vuokrapuus granar är 100-180 centimeter höga och uppdelade i tre storleksklasser.

14.12.2021

Text och bild: Eva Ekholm

Det är kallt och blåsigt på den lilla gräsplätten intill en åker i Gesterby i Sibbo och solen håller på att gå ner trots att det knappt är eftermiddag. Än är det några veckor till jul, men Torbjörn Granberg har inte behövt marknadsföra sitt företag Vuokrapuus hyrjulgranar utan de är redan så gott som slutsålda för i år. 

Granberg visar upp några granar i olika storlekar. En del har redan tillbringat julen hemma hos någon och har nu stått ute tills att de ska åka iväg igen den här julen, medan andra ska växa till sig i några år till tills de är stora nog att räknas som julgranar. Granberg berättar att företag med samma affärsidé finns till exempel i Kalifornien, Nederländerna och London, men att det inte finns konkurrenter i Finland. Orsaken är att det är så svårt att få en gran som har stått inne i tre veckor över jul att överleva och fortsätta växa till nästa jul. 

– Här ser du de som inte överlevde sommaren, säger Granberg och pekar på en hög torra, bruna och uppenbart döda granar i samma höjd som ett barn i lågstadieålder. 

Det är inga stora granar vi pratar om när vi pratar om julgransuthyrning. Granarna måste gå att transportera i sina krukor och ju större granen är desto större måste krukan vara. Vuokrapuus granar är därför 100–180 centimeter höga och uppdelade i tre storleksklasser. I slutet av november finns det kvar bara några granar av den minsta storleksklassen, 100–130 centimeter.

En granplanta i en svart tygsäck med mossa och förna.Vuokrapuu testar att odla granar i små tygsäckar, så att man inte behöver kapa rötterna när trädets karriär som hyrgran börjar. 
  

Hållbarhet och nya lösningar  

Förutom de granar som har överlevt från förra julen köper Vuokrapuu i år, precis som tidigare år, inhemska granar från en stor julgransodling i Eura för att hyra ut. Målet är att varje inköpt gran ska kunna hyras ut flera år i rad tills den blivit för stor, men där är man inte ännu. Mellan säsongerna ska granarna enligt planen stå ute i sina krukor och växa till sig. 

– När granen blir för stor för att hyras ut kan den till exempel planteras någonstans. 

De granar som inte överlever ska i framtiden bli biokol och därmed näring till följande generation av granar, berättar Granberg och visar upp en granplanta som står i en liten, svart och tjock tygpåse. Plantan är ett av Vuokrapuus försök att själva odla granar som kan hyras ut. 

– Att granen växer i en sådan här påse från det att den är en riktigt liten planta, kan vara en bättre lösning än att granen växer i marken, får rötterna kapade och blir flyttad till en kruka inför sin första jul inomhus, säger Granberg. 

Vuokrapuu försöker vara så ekologiska som möjligt även om de inte i det här skedet kan ge några löften om hur ekologisk en enskild gran är. Granberg vill till exempel helst inte behöva använda växtskyddsmedel i närheten av de små granplantor som han odlar i Sibbo. 

– Visst finns det ett hållbarhetstänk här också. Det är så tråkigt att en stor mängd importerade granar varje jul står inomhus i en kort tid och sedan bara slängs.  

Närbild på handskbeklädda händer och en grankvist.Granberg är biolog och har lärt sig mycket om granar sedan han grundade företaget.

Bråda veckor fram till jul

När Torbjörn Granberg inför julen 2019 gjorde ett första pilotförsök att hyra ut granar överraskades han av den massiva efterfrågan. 

– Jag köpte 28 granar i Eura och så fick jag under en dag 60 samtal av personer som ville hyra en gran. Inför julen 2020 hade vi sedan 500 granar att hyra ut och de var alla slutsålda i början av december. 

Vuokrapuu drivs i dag av tre personer men sysselsätter periodvis ett stort antal personer. Speciellt veckorna före jul behövs det en stor arbetsinsats då granarna ska köras ut till kunderna. Om somrarna behöver granarna i Sibbo förstås vattnas. 

– Jag är stolt över att kunna ringa till folk och säga att nu skulle jag behöva hjälp med det ena eller det andra, och så kan folk fakturera det jobbet via sina egna företag. 

Företaget fokuserar på huvudstadsregionen och kunderna är främst barnfamiljer som vill njuta av en äkta julgran på ett enkelt sätt, äldre människor som vill slippa besväret att bära in granen själva och också företag. 

Granberg hade inte erfarenhet av att vara företagare innan han började hyra ut julgranar. Han är biolog och arbetar vid sidan av Vuokrapuu som biologilärare. Han berättar att de flesta som sysslar med julgranar i Finland också har andra inkomstkällor. 

– Det har varit en spännande resa att starta företaget och vi har fått lära oss genom att testa olika saker. Vi går med vinst, men det har funnits gott om utmaningar under resans gång.  

Drömmar och visioner  

Vuokrapuus verksamhet är tills vidare småskalig. Företaget hyr årligen ut knappt tusen granar, när det i Finland säljs 1,5 miljon julgranar årligen. på en marknad där det årligen säljs en och en halv miljon julgranar. Om tio år är drömmen att i alla fall en person ska kunna få hela sin utkomst av Vuokrapuus verksamhet. Granberg drömmer om att senare i livet kunna arbeta som forskare och om att kunna kombinera det med allt han har lärt sig om granar i och med företaget.

– Jag är en man full av idéer. En orsak till att företaget heter just Vuokrapuu (ungefär Hyrträd) och inte Vuokrakuusi (Hyrgran) eller något sådant är för att jag vill hålla dörren öppen för att kunna utvidga till andra säsongsbetonade varor som folk hellre hyr än äger. Det kan till exempel handla om videkissar till påsk eller varför inte balkongmöbler i trä till sommaren, säger Granberg.

Torbjörn Granberg fotograferad med gamla lador och ett åkerlandskap i bakgrunden.När Vuokrapuus grundare Torbjörn Granberg köpte de första granarna år 2019 och hyrde ut dem överraskades han av den stora efterfrågan. Företaget har inte behövt marknadsföra granarna i år heller.

Kommentarer
Mia 08.12.2023 klo 16:39

Oj. Vad spännande det låter … man blir riktigt nyfiken 🎄🎄👍🏽

Kenneth ylänen 19.12.2023 klo 09:24

Skulle finnas här i Helsingborg Sverige

Lillebil Andersen 19.12.2023 klo 09:24

Utanför Ängelholm i Skåne har vi för andra året hyrgranar. Fantastisk idé och kul att inspireras av Torbjörn Granberg!

Kommentera

Skicka din kommentar med formuläret nedan. Alla fält måste fyllas i.

Fyll i det här fältet.